16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 15°

Srijeda

23.10.

23° / 14°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrvati protestuju zbog spomenika u Andrijevici: Punišu Račića pamtimo samo po zlodjelima

Društvo

Comments 3

Hrvati protestuju zbog spomenika u Andrijevici: Punišu Račića pamtimo samo po zlodjelima

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore osudilo je otkrivanje spomenika Puniši Račiću, osuđenom za ubistvo hrvatskih poslanika u parlamentu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Spomen ploča u crnogorskom selu podignuta je, kako se navodi, "znamenitom narodnom poslaniku" Puniši Račiću.

Inicijativu da se u Račićevom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je "Bratstvo Račića", a podržali su ga mještani Slatine.

"Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članu 10 Zakona o spomen-obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić", navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon.

Hrvatska da uputi Crnoj Gori protestnu notu

Hrvatska seljačka stranka takođe je reagovala na otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin, i pozvala je hrvatsku vladu da uputi hitno protestnu notu Crnoj Gori.

"Hrvatska seljačka stranka upućuje zahtjev Vladi Republike Hrvatske da hitno uputi najoštriju protestnu notu Vladi Crne Gore zbog događaja u Slatini kod Andrijevice, prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča 'znamenitom narodnom poslaniku' Puniši Račiću, a ustvari atentatoru na vođu hrvatskog naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske poslanike u beogradskoj skupštini 20. juna 1928. godine. Nad tim varvarskim činom i danas se grozi cijeli civilizovani svijet", ističu iz HSS-a u saopštenju.

HSS napominje da je Hrvatski sabor 20. jun proglasio Danom sjećanja na Stjepana Radića i žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine i ističe da "ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vrijeđa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u celini".

Stoga HSS, kako se ističe, od hrvatske vlade i ministarstva spoljnih i evropskih poslova zahteva da preduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika "krvniku i atentatoru Puniši Račiću".

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

mili

pa da bi neko bio zasluzan da dobije spomenik trebao je da bude rodoljub da se bori za svoj narod i sta je cudno sto svako u svojoj drzavi podize spomenike svojim junacima

Contra

Taman posla da podržavam podizanje spomenika Račiću. Ali pitam, da li je HGI, makar približno, reagovao na podizanje spomenika zločincu Barešiću?

Zeljko

Kolilko se ja sjecam na izborima u oktobru 2016.godine HGI je osvojio par glasova u Andrijevici.Prema tome ljutite se na njih jer su oni klimnuli glavom