8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ugrožen poštanski sistem: Pošta potražuje od EKIP-a preko  7 miliona eura

Društvo

Comments 0

Ugrožen poštanski sistem: Pošta potražuje od EKIP-a preko 7 miliona eura

Izvor: Portal Analitika

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Pošta Crne Gore objavila je Izvještaj u kome se konstatuje da potražuje od Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) ukupno 7,2 miliona eura za troškove Univerzalnog servisa.

U dokumentu, piše da je Pošta većinu ovih troškova, koji datiraju od 2010., pokušala da naplati sudskim putem. Neizvjesnost naplate ovih potraživanja, kako se navodi, ozbiljno ugrožavaju rad Pošte.

Ukupna potraživanja od Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost po osnovu deficita univerzalnog servisa iznose 7.271.489 eura i to respektivno od 2010. godine. Najveća potraživanja su bila za 2011. godinu u iznosu 1,81 milion eura, dok su najmanja za 2014. godinu, oko 528.000 eura.

Iznos potraživanja za 2010. saglasno tada važećem Zakonu o poštanskim uslugama, Agencija je bila u obavezi da uplati iz kompenzacionog fonda, a ukoliko u njemu nema dovoljno sredstava predviđeno je da se nedostajući iznos nadoknađuje iz sredstava državnog budžeta.

“Iznos novca u kompenzacionom fondu, kako nas je obavjestila Agencija bio je nedovoljan i ostala je obaveza da se nedostajuća sredstva nadoknade iz sredstava Državnog budžeta. Kako se navedeno nije naplatilo Pošta je bila prinuđena da pokrene odgovarajuće postupke sudskim putem”, piše u Izvještaju.

Navedeni problem je uvećan kada je Agencija rješenjima od 25.07.2013. godine odbila zahtjev Pošte za verifikaciju obračuna za 2011. i 2012. godinu sada već saglasno novom Zakonu o poštanskim uslugama prema kojem se gubici u obavljanju poštanske usluge pokrivaju iz kompenzacionog fonda Agencije i iz sredstava Agencije.

Takođe, Agencija je odbila zahtjev Pošte za verifikaciju obračuna neto troška univerzalnog servisa za 2013., 2014. i 2015. godinu. Zbog navedenih okolnosti Pošta je bila prinuđena da pokrene postupke za naplatu potraživanja sudskim putem.

O kompletnoj problematici u više navrata su obavještavani resorno Ministarstvo i Ministarstvo finansija i dati su određeni prijedlozi za razrješenje ovog problema.

Upravni sud je za 2012.  donio tri presude kojima je poništavao Rješenja Agencije vezano za verifikaciju neto troška univerzalnog servisa.

Međutim, 30.10. 2016. godine Upravni sud, u ponovnom postupku, donosi presudu kojom se tužba Pošte Crne Gore vezana za trošak univerzalnog servisa za 2012.godinu odbija kao neosnovana. Pošta podnosi zahtjev Vrhovnom sudu za vanredno preispitivanje sudske odluke.

Vrhovni sud odbija zahtjev, nakon čega Pošta Crne Gore podnosi žalbu Ustavnom sudu.

Upravni sud je za 2013. nakon dvije presude u korist Pošte Crne Gore donio presudu kojom se odbija tužba Pošte Crne Gore. Dalje postupanje se ogleda u podnošenju zahtjeva za vanredno preispitivanje sudske odluke.

“Naglašeni problemi kao i neizvjesnost naplate potraživanja po osnovu troška univerzalnog servisa ozbiljno ugrožavaju položaj i održivost funkcionisanja poštanskog sistema i dovode u pitanje održivost univerzalne poštanske usluge koja je Zakonom definisana kao javni interes države”, zaključuje se u Izvještaju, a prenosi portal Analitika. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR