8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konferencije važne za širenje naučnih saznanja i povezivanje naučnika

Društvo

Comments 0

Konferencije važne za širenje naučnih saznanja i povezivanje naučnika

Izvor: Univerzitet CG

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koju organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, izuzetan je događaj koji omogućava širenje naučnih saznanja i povezivanje naučnika i istraživača iz različitih krajeva svijeta, ocijenio je prof. dr Ali Reza Amani sa Shomal Univerziteta iz Irana.

On je za web portal Univerziteta Crne Gore kazao da je razmjena i širenje saznanja u oblasti sportskih nauka samo jedan segment Konferencije, pojašnjavajući da je njen značaj i u tome što doprinosi razvoju nauke i naučne misli.

„Na konferenciji učestvuju zaista sjajni naučnici koji predstavljaju rezultate svojih istraživanja. To je dobra prilika za sve naučnike i istraživače, ali studente koji se bave sportskim nauka“, kazao je Amani.


Prema njegovim riječima, mora se raditi na unapređenju sportskih nauke, a dva su razloga za to.


„Prvi se odnosi na preventivu povreda i oboljenja kod građana, a drugi na unapređenje sportskih rezultata kod vrhunskih sportista. Mislim da skupovi ovoga tipa doprinose razvoju sportskih nauka“, naveo je Amani.


On smatra da naučnici i istraživači iz oblasti sportskih nauka u Crnoj Gori i Iranu dijele iste probleme kao i njihove kolege u drugim krajevima svijeta.


„Mislim da dijelimo svi iste probleme. To zaključujem na osnovu izlaganja koja sam čuo na Konferenciji. Novi naučnici, pogotovo u sportskim naukama, teže unapređenju u pojedinim oblastima, kao što su javno zdravlje ili fitnes. U nekim zemljama u oblasti javnog zdravlja naučnici iz oblasti sportskih nauka traže načine za unapređenje zdravlja stanovništva, dok u drugima resorna ministarstva smatraju da ti naučnici nemaju tu šta da traže, jer to pripada medicinskim naukama“, rekao je Amani.


Međutim, kako dodaje, važno je znati da su u pitanju profesionalci kojima je polje rada pravilna organizacija fizičke aktivnosti, što doprinosi zdravlju stanovništva.


Amani tvrdi da u Iranu postoji veliko interesovanje mladih da studiraju sportske nake.


„Veliko interesovanje je dobro za ovu oblast. Naša budućnost i sljedeći koraci počivaju na želji da imamo što više zdravih građana. Ono na čemu bi u budućnosti trebalo raditi jeste razmjena studenata, a posebno doktoranada koji bi radili sa stranim mentorima. To je dobra prilika za otkrivanje novih istraživačkih oblasti, ali i za razmjenu znanja i isustva“, smatra on.


Amani je kazao da je pozvao dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Steva Popovića da učestvuje u radu konferencije koju će u julu organizovati Univerzitet Shomal.


„Tada bismo mogli da razgovaramo o mogućnosti razmjene studenata, jer je to dobra prilika za obje strane“, poručio je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR