10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikšić zavrijedio epitet modernog kulturnog centra

Društvo

Comments 0

Nikšić zavrijedio epitet modernog kulturnog centra

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Ministar kulture Pavle Goranović je ocijenio da je Nikšić , Programom podrške razvoju kulture u koji je Vlada za tri godine iz budžeta izdvojila oko pola miliona eura, ponovo zavrijedio epitet modernog kulturnog centra države kakav se pamti iz prošlosti.

Govoreći o Programu podrške, Goranović je kazao da je ravnomjeran razvoj u toj oblasti na cijeloj teritoriji Crne Gore propisani javni interes, prepoznat državnom legislativom i sadržan u najvažnijim strateškim dokumentima.

„U potrebi očuvanja bogatog kulturnog nasljeđa na teritoriji Opštine Nikšić, te ukupne reafirmacije savremenog stvaralaštva, po kojem je ovaj prostor decenijama unazad prepoznatljiv, Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore, u saradnji s lokalnom samoupravom, uspješno realizuju Program podrške razvoju kulture“, ocijenio je Goranović na konferenciji za novinare u Nikšiću, prenosi Mina biznis.

Goranović je ukazao da je taj grad, i, kao mjesto istorijske važnosti, nastavio da bude jedan od čuvara crnogorskog identiteta u svim njegovim pojedinostima.

On je istakao da se Programom podrške, koji je označen kao projekat razvojnog prioriteta, doprinijelo i adaptaciji objekata ustanova kulture.

„Kreirani su i uspješno realizovani brojni sadržaji, ojačala je saradnja državnih i lokalnih ustanova kulture, pri čemu je razvoj regionalnih i međunarodnih veza ovoj Opštini obezbijedio veću prepoznatljivost i izvan državnih granica“, rekao je Goranović.

On je istakao „neodvojivu sinergiju institucija sistema, kulturnih djelatnika i publike“ i najavio da će u narednom periodu, u fokusu pažnje Ministarstva biti otvorenost za ideje i projekte mladih ljudi, koji su posebna snaga nikšićke kulture u raznim oblastima stvaralaštva.

Goranović je ocijenio da je i oktobarski repertoar Programa u Nikšiću, koji je na konferenciji za novinare promovisan, veoma bogat i pažljivo promišljen koncept kulturnih prilika.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Radoš Šućur, kazao je da u lokalnoj upravi očekuju da će se taj Program nastaviti i u narednom četvorogodišnjem periodu.

Prema njegovim riječima, u Nikšiću se, pored Programa, podrške realizuju brojni kulturni sadržaji, što je dokaz da gradska uprava ne sputava samostalne ideje.

Rukovodilac Službe predsjednika nikšićke Opštine, Slobodanka Roganović, kazala je da su rezultati ostvareni u realizaciji programa podrške razvoju kulture prevazišli očekivanja.

„U 2015. godini realizovano je 314 programa, a za samo devet mjeseci ove godine oko 200 sadržaja, pri čemu su ispoštovani i principi kvaliteta i masovnosti. Karakteristika ovogodišnjih programa je što protiču u znaku obilježavanja najznačajnijih jubileja istroije Crne Gore, desetogodišnjice nezavisnosti i hiljadu godina državnosti“, rekla je Roganović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR