10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
HN: Citadela se i dalje obrušava

Izvor: Foto: Radio Jadran

Društvo

Comments 0

HN: Citadela se i dalje obrušava

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Tvrđava Mezaluna, koju u Herceg Novom i Boki uglavnom poznaju po nazivu Citadela, kako prenosi radio Jadran, u najgorem je stanju od svih novskih tvrđava i dalje sve više propada.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara kazali da je za potrebe sanacije i revitalizacije tvrđave Mezaluna, odnosno Citadele u Herceg Novom, izrađena projektna dokumentacija još 1986. godine. Projektnu dokumentaciju, za koju je saglasnost dao tadašnji Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Cetinje, izradio je SIZ kulture i nauke iz Herceg Novog, a njen autor je dipl. ing arh Boris Ilijanić. Projektna dokumentacija je bila izrađena na osnovu rezultata arheoloških istraživanja, što je konstatovano u rješenju Republičkog zavoda. Integralna rekonstrukcija podrazumjevala je korpusno podizanje objekta i djelimičnu aplikaciju originalnih dijelova. Međutim, ovaj projekat nikada nije ni počeo.

Citadela razglednica rj“Iako smo uradili projekat i dobili sredstva Republičkog fonda, nije obnovljena tvrđava Citadela – veduta grada. Pogrešnu odluku je donijela Skupština opštine 1987. godine, kad je ta sredstva usmjerila na tzv. Domove kulture u selima koji nijesu nikada urađeni. To je bio veliki promašaj” kazao je ranije za Radio Jadran, istoričar umjetnosti, prof. Lazar Seferović, koji je svojevremeno bio u SIZ-u za kulturu.

U odgovorima, koje smo zatražili od Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, između ostalog stoji, da je Opština Herceg Novi iskazala interes da se uradi ponovno ispitivanje lokaliteta, te izradi novi projekat rekontrukcije, kojim bi Opština konkurisala kod nacionalnih i međunarodnih institucija radi dobijanja sredstava za realizaciju.

Arheolog Đorđe Ćapin navodi da na lokalitetu tvrđave nikad nisu urađena arheološka istraživanja.

“Ovaj opus, koji je postojao do zemljotresa je većinom mletački, a riječ je o zadnjoj fazi. A starije faze, koje su postajale na zidovima ili unutar njih, za sad su nerazjašnjene” kazao je Ćapin i dodao da Citadela, tj. Mezaluna ima još jedan naziv, koji je dobila u periodu dok je služila kao klanica. Taj naziv je Macel.

Prilikom trodnevne posjete francuskog arhitekte i profesora u školi za konzervaciju i restauraciju “Chaillot”, Benjamina Moutona, u julu ove godine, Mezaluna je prepoznata kao veoma značajan element koji svjedoči o promjenama kroz istoriju i kao takva će biti obuhvaćena Studijom zaštite kulturnih dobara Herceg Novog.

Ovdašnji arhitekti Boris Ilijanić i Vuk Čvoro podržali su zvaničnu nominaciju Ministarstva kulture Italije i ekperata UNESCO-a, koji su posjetili Herceg Novi, da tvrđava Forte Mare, čiji je integralni dio nekad bila i Mezaluna, uđe na Listu svjetske kulturne baštine u 2017. godini. Time bi se najvjerovatnije obezbjedila sredstva za njenu revitalizaciju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR