10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora kopredsjedavajuća Borda Bolonjske grupe

Društvo

Comments 0

Crna Gora kopredsjedavajuća Borda Bolonjske grupe

Autor: Žarko Vujović

  • Viber
Sastanak Borda Bolonjske grupe za praćenje implementacije principa Bolonjske deklaracije održan je danas u Podgorici.

Crna Gora je prvi put u ulozi kopredsjedavajućeg Borda, zajedno sa Republikom Slovačkom, koja predsjedava EU.

Sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović upoznao je prisutne sa reformama u oblasti visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Filipović je kazao da je visoko obrazovanje okosnica svakog društva i da njegov kvalitet utiče na kvalitet ljudskih resursa u zemlji.

“Visoko obrazovanje samo po sebi je vrlo kompleksan sistem, oblast koja je u posljednjoj deceniji kontinuirano izložena promjenama i reformama, jer se srazmjerno razvoju nauke i tehnike očekuje da i obrazovni sistem ponudi drugačije sadržaje i načine rada, i time osposobi studente koji će imati kompetencije za život i rad u tako promjenljivoj sredini”, rekao je Filipović.

Kako je dodao, svaki aspekt visokog obrazovanja donekle je izmijenjen, dopunjen i rekonstruisan, a cilj svih promjena je unapređenje kvaliteta obrazovanja i nastave.

Prema riječima Filipovića, privremeno zatvaranje poglavlja 26 - Obrazovanje i kultura predstavlja potvrdu da je Crna Gora na pravom putu kada su integracije u oblasti obrazovanja i kulture u pitanju.

“Zatvaranje poglavlja bez dodatnih kriterijuma znači da je nacionalna legislativa u oblasti obrazovanja, kulture, mladih i sporta usaglašena sa propisima Evropske unije, kao i da Crna Gora aktivno učestvuje u otvorenom metodu koordinacije, koji ima za cilj razmjenu dobre prakse sa drugim zemljama, koristi EU programe i fondove koji su joj na raspolaganju”, zaključio je Filipović.

Bologna Follow up Group (BFUG) sastaje se najmanje jednom u šest mjeseci i njen zadatak je da nadgleda implementaciju principa bolonjskog procesa u svih 48 zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije.

BFUG, takođe, izrađuje sva dokumenta koja predstavljaju smjernice i uputstva članicama u bolonjskom procesu i periodično procjenjuje stepen implementacije postavljenih zadataka koji su naznačeni u dokumentu prethodne ministarske konferencije.

‘’BFUG ima mogućnost da imenuje i osniva radne grupe koje se bave specifičnim temama. BFUG, pored predstavnika zemalja potpisnica Deklaracije, čine i predstavnici Evropske komisije, Savjeta Evrope, European University Association, European Association of Institutions in Higher Education, European Student Union, UNESCO, Education International, European Network for Quality Assurance i BUSINESSEUROPE, kao konsultativni članovi’’, navodi se u saopštenju crnogorskog Ministarstva prosvjete.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR