10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Nikšiću počinje novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

Društvo

Comments 0

U Nikšiću počinje novogodišnji sajam lokalnih proizvoda

  • Viber
Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, na kojem će, uz oko 120 domaćih proizvođača iz Crne Gore prvi put učestvovati i izlagači iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BIH), Hrvatske, Makedonije i Albanije, počeće sjutra u nikšićkom Sportskom centru.

Tokom trodnevne manifestacije biće organizovani okrugli stolovi i održani brojni programi.

Radi se o jedinom sajmu te vrste u regionu, koji organizuje Opština Nikšić, uz podršku Inovaciono – preduzetničkog centra Tehnopolis, Ministarstva poljoprivrede ruralnog razvoja i stalne Radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope.

Predstavnik Opštine Nikšić, Svetozar Bajović, saopštio je da je sve spremno za svojevrsni privredno-turistički hepening izložbeno-prodajnog karaktera, na kojem će ponuda poljoprivrednih proizvoda, suvenira i raznih rukotvorina biti izložena na više od 150 štandova.

„Ovogodišnji treći sajam dobio je regionalni karakter, a učesnici iz regiona imaće i predstavnike kulturno-umjetničkog stvaralaštva, što će sajmu dati novu dimenziju. Na sajmu će učestvovati i Institut Konfučije sa Univerziteta Crne Gore koji će predstaviti kinesku kuhinju i običaje“, rekao je Bajović na konferenciji za novinare u nikšićkom Sportskom centru.

Učešće na sajmu, kako je kazao, biće besplatno i za izlagače i posjetioce, a za sve njih pripremljen je cjelodnevni kulturno-zabavni program u kojem će učestvovati tamburaški orkestar iz Pljevalja, Taslidža, kao i etno duo iz Slavonije, koji čine gajde i frula.

“Za najmlađe posjetioce obezbijeđeni su animatori i Djeda Mraz koji će dijeliti prigodne pokone“, saopštio je Bajović.

On je podsjetio da će sajam i ove godine biti humanitarnog karaktera pa će izlagači odvojiti dio svojih proizvoda koji će se podijeliti za oko 15 porodica koje su u teškom socijalnom položaju.

Izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, naveo je da će biti održan okrugli sto na kojem će učestvovati značajna imena u oblasti poljoprivrede i bezbjednosti hrane iz Crne Gore i regiona, a razgovaraće se o tradicionalnim proizvodima i njihovoj zaštiti.

“Tog dana pokrenuće se i inicijativa za zaštitu tradicionalnih proizvoda i formiranje slow food zajednice u Crnoj Gori. Nakon okruglog stola učesnici će obići sajam i razmijeniti iskustva sa izlagačima”, rekao je Bataković.

Na sajmu je učešće potvrdilo oko 120 domaćih izlagača, što je znatno veće nego prethodnih godina, ne računajući proizvođače iz regiona.

“To je najbolji pokazatelj da su aktivnosti, poput radionica, savjetovanja, studijskih posjeta, koje je lokalna uprava sprovodila posljednjih godina urodile plodom, jer se svake godine sve veći broj ljudi odlučuje za sopstvenu proizvodnju i korištenje sopstvenih resursa koje potom plasiraju na tržište”, rekao je Bataković.

On je saopštio da takav sajam ne postoji u regionu i ocijenio da se Nikšić svakog dana sve više otvara i postaje regionalni centar.

Tehnopolis, kako je kazao, sve aktivnosti realizuje sa lokalnom upravom i ministarstvima poljoprivrede i nauke i Investiciono-razvojnim fondom (IRF).

Bataković je najavio i da su Agroturistički klaster i Program podrške Tehnopolisa podnijeli inicijativu za formiranje Info-turistitičkog pulta, koji bi podržali Ministarstvo poljoprivrede i lokalna uprava, kako bi tokom cijele godine bilo omogućeno promovisanje domaćih proizvoda, što bi ojačalo i turističku ponudu grada.

Predstavnik Sportskog centra, Sanja Lješkovića, kazala je da su zbog značaja te manifestacije ustupili prostor i obezbijedili tehničke uslove za održavanje sajma.

Prema njenim riječima, ta manifestacija značajna je prvenstveno za proizvođače, ali i grad i Sportski centar, jer se na efikasan način u kratkom periodu omogućava ostvarenje značajnih komercijalnih efekata.

Kvalitet sajma, kako je ocijenila, najbolje potvrđuje sve veći broja učesnika iz godine u godinu.

"Sportski centar obogatio je sajamsku ponudu, pa će biti otvorena i kafeterija u kojoj će biti veoma povoljne cijene, a planirana je i svečana večera za učesnike uz bogat muzički program. Popularizacijom ovog sajma daje se prilika i ostalima za organizaciju novogodišnjih i proljećnih vašara, a razmišlja se i da u nekom narednom periodu omogućimo proizvođačima da na stalnoj postavci štandova mogu izložiti svoje proizvode i rukotvorine”, kazala je Lješković.

Ona je dodala da ta manifestacija omogućava da se na efikasan način u kratkom vremenu ostvare značajni komercijalni efekti.

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, kako je najavljeno, prva dva dana biće otvoren od deset do 18 sati, a posljednjeg trećeg dana zatvaranje će uslijediti dva sata ranije.

Mina

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR