15 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 12°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Širokov osumnjičen za pripremanje ubistva Đukanovića, molba za izručenje srpskih državljana tokom sedmice

Društvo

Comments 0

Širokov osumnjičen za pripremanje ubistva Đukanovića, molba za izručenje srpskih državljana tokom sedmice

  • Viber
Šef crnogorske kancelarije Interpola Dejan Đurović rekao je da su do podataka o dvojici ruskih državljana, neophodnih za raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Širokovim i Popovim, došli zahvaljujući pomoći srpske policije.
Ruski državljanin Eduard Širokov osumnjičen je pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, što je vezano za plan lišavanja života tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića. To je specijalni tužilac Veljko Rutović kazao u emisiji "Okvir" RTCG.
 
Rutović je dodao da je za ovo krivično djelo osumnjičen samo Širokov, te da je u pitanju djelo putem podstrekivanja.
 
Širokov je, osim ovog krivičnog djela, osumnjičen i za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma.
 
Dejan Đurović rekao je da su imali kontakt sa ruskim kolegama, koji su im polovinom novembra potvrdili brojeve pasoša i adrese Širokova i Vladimira Popova, ali da od tada nijesu odgovarali na upite iz Crne Gore. On je rekao da su do ostalih podataka o dvojici ruskih državljana, neophodnih za raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Širokovim i Popovim došli zahvaljujući pomoći srpske policije.
 
Interpol je raspisao potjernice za ruskim državljanima Eduardom Širokovim (45) iz Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kurgana.
 
Na sajtu Interpola objavljene su i potjernice za srpskim državljanima Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca, osumnjičenih za djela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.
 
Đurović i Nikola Šaranović, direktor direktorata za međunarodno-pravnu saradnju u Ministarstvu pravde, demantovali su i ocijenili neodređenim navode ministarke pravde Srbije Nele Kuburović da je toj zemlji dostavljena neuredna dokumentacija za izručenje tamošnjih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića.
 
Đurović je naveo da su od kolega iz Srbije 13. januara dobili obavještenje o hapšenju dvojice osumnjičenih i odluci sudije za istrage, te da će o tome u zakonskom roku obavijestiti Ministarstvo pravde.
 
„Čudno mi je da čujem da je interpolova potjernica bila neuredna. Ona kada je raspisana od Generalnog sekretarijata mora da zadovolji sve standarde Interpola. Dakle, ne može da bude neuredna a da bude raspisana. Mogu samo da kažem da takvi navodi nijesu tačni, a da li postoje neki drugi motivi za takvu izjavu to ne želim da komentarišem“, kazao je Đurović.
 
Šaranović je pojasnio da molba za izručenje Ristića i Bogićevića još nije poslata Srbiji, ali da se njeno slanje može očekivati već tokom ove sedmice.
 
Crnogorsko tužilaštvo smatra da su Rusi Eduard Vladimirović Širokov i Vladimir Nikolajević Popov, zajedno sa srpskim državljanima, organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.
 
Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine - grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužioci još nijesu otkrili, tvrdi se u proširenoj tužilačkoj naredbi za sprovođenje istrage.
 
U naredbi o proširenju istrage pokušaja terorizma objašnjava se da su se Rusi 26. septembra u Moskvi sastali sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem i izložili mu plan i dali mu upustva za izazivanje haosa u Crnoj Gori. Navodi se da su ga zadužili da pronađe što veći broj osoba u Srbiji koje će se u Crnoj Gori staviti pod kontrolu bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Dikića i osobe iz DF-a.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR