8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medresa dokaz da su muslimani bitni u formiranju identiteta Crne Gore

Društvo

Comments 0

Medresa dokaz da su muslimani bitni u formiranju identiteta Crne Gore

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Medresa u Tuzima dokaz je da su muslimani bitan segment u formiranju identiteta savremene Crne Gore, ocijenio je direktor te ustanove, Fuad Čekić.

On je rekao da se kroz Medresu ogleda odnos države prema manjinskim narodima, što je jedan od razloga zašto je ona tako važna.

“Prisustvo Medrese u Crnoj Gori je znatno promijenilo odnos zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom prema državi Crnoj Gori”, kazao je Čekić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, škola je dokaz da vladajuća struktura vodi afirmativnu politiku prema muslimanskim manjinama.

“S druge strane, škola je dokaz da su muslimani bitan segment u formiranju identiteta savremene Crne Gore”, smatra Čekić.

On je ocijenio da je razumijevanje Vlade za takav koncept školovanja u Crnoj Gori pohvalan.

“Dokaz te priče je prisustvo premijera i ministra obrazovanja na akademijama naših svršenika, kao i prisustvo predsjednika države na ceremoniji otvaranja škole”, dodaje Čekić.

On je rekao da je 2014. godine Nacionalni savjet izdao saglasnost na plan i program rada Medrese.

“Od tada naši učenici, bez ikakvih problema, mogu nastaviti studije na visokoobrazovnim ustanovama u Crnoj Gori”, kazao je Čekić.

On je pojasnio da su medrese škole koje rade po principu integrisanja vjerskih i svjetovnih predmeta.

“"Svjetovnih" ako se može tako reći iz razloga što pojam "ilm" u arapskom jeziku obuhvata znanje ne praveći podjelu na vjerske i svetkovne znanosti. Naime, ovo poimanje je imanentno duhu islama koji podstiče vjernika da se Bogu približavaju kroz pomaganje zajednici, a ne kroz povlačenje iz nje”, precizirao je Čekić.

Kako je rekao, dobri ljudi unutar muslimanske tradicije su oduvijek bili oni koji su najviše doprinjeli razvitku zajednice.

“Tako islamu nije strano da su utemeljitelji doktrinalnog učenja bili liječnici, pravnici. Naša Medresa ne odudara od tog islamskog nasljeđa. Mnogi se iznenade kada čuju da u našoj školi 30 odsto plana i programa čine vjerski predmeti”, naveo je Čekić.

On je dodao da brojem časova opštih predmeta Medresa odgovara modelu gimnazije.

Čekić je naveo da je Medresa osnovana 2008. god, a danas broji 261 učenika, od toga 125 učenika i 136 učenica.

On je rekao da se ove godine ispraća šesta generacija maturanata.

“Interesovanje za školu iz godine u godinu raste, tome doprinose naši učenici koji su svjesni uloge Medrese i njenog značaja u unutar muslimanske zajednice i činjenice da su oni ambasadori vrijednosti koje baštini naša škola”, naveo je Čekić.

On je kazao da je ta škola internatskog tipa, ali isto tako ima veliki broj učenika koji ne žive u internatu.

Čekić je rekao da se trenutno radi na modelima vannastavnih aktivnosti kojim bi unaprijedili nedostatke vežećeg plana i programa.

"Pokušavamo da u vannastavnom dijelu ubacimo modele rada koji su svojstveni školama na zapadu, rad sa učenicima prilikom izrade domaćih zadataka, određivanjem sedmično vremena za konsultacije iz pojedinih predmeta, angažovanje učenika u civilnom sektoru kroza različite projekte NVO organizacija, uključivanje učenika u humanitarnim aktivnostima Islamske zajednice", pojasnio je Čekić.

On je rekao da kao profesor učenike često podučava da vjera ne sputava, već oslobađa čovjeka.

"Često im govorim da se Bog objavljivao čovječanstvu preko poslanika, koji su bili ljudi, kako bi ih podučio načinima življenja kojima bi oslobodili potencijale koje je On, Bog udahnuo u čovjeka prilikom njegovog stvaranja", navodi Čekić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR