11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zarobljeni u ledu: Flamingosi na Solani uginuli od hladnoće

Izvor: Uginuli flamingosi

Društvo

Comments 0

Zarobljeni u ledu: Flamingosi na Solani uginuli od hladnoće

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Ekstremno niske temperature koje su prethodnih dana zahvatile Ulcinj, uticale su negativno na desetine flamingosa na Solani koji su uslijed velike količine leda na kanalima i bazenima tog područja ostali zarobljeni i uginuli, saopšteno je iz NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Nepovoljne vremenske prilke su negativno djelovale i na desetine patki i šljukarica koje su doživjele sličnu sudbinu kao flamingosi.

Od posljedica hladnoća su stradale većinom mlade jedinke, dok je većina ostalih ptica pronašla utočište na nezaleđenim djelovima Solane, rijeci Bojani, kao i područjima u regionu sa većim temperaturama.

“Flamingosi su ptice solana i naseljavaju toplije predjele. Nekada se na Ulcinjskoj Solani moglo vidjeti samo par jedinki ove vrste, a od 2011. kada ih je registrovano preko 450, njihov broj konstantno raste.

Najveći broj flamingosa registrovan je tokom 2015. kada se na bazenima moglo vidjeti preko 2500 jedinki”, navodi se u saopštenju.

Prethodna očitavanja sa prstenovanih jedinki koje posjećuju Solanu ukazuje na to da su flamingosi iz Italije, Turske, Španije, Francuske i Alžira česti posjetioci ovog područja zbog obilja hrane i pogodnosti staništa.

Međutim, dosadašnji pokušaji njihovog gniježđenja su bili neuspješni zbog ljudskog faktora. Tokom prvog pokušaja gniježđenja 2013. su ukradena jaja, dok je prošle godine nepravilna regulacija vodnog režima u bazenima uticala na plavljenje velikog broja gnijezda.

Flamingosi ili ružičasti divovi privlače veliki broj turista širom svijeta i predstavljaju jedan od razloga povećanja broja posjetioca na Solani u prethodnih par godina s obzirom na to da su se nekada mogli vidjeti samo u dalekim egzotičnim destinacijama, a danas se mogu posmatrati na Solani u svako doba godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR