16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zajednice opština osnažile kapacitete za korišćenje evropskih fondova

Društvo

Comments 0

Zajednice opština osnažile kapacitete za korišćenje evropskih fondova

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je danas s generalnim sekretarom Zajednice opština Crne Gore Refikom Bojadžićem i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o daljem razvoju partnerskog odnosa između Ministarstva evropskih poslova i Zajednice opština u sprovođenju obaveza iz procesa pristupanja Crne Gore EU, kao i mogućnostima za uspostavljanje instrumenta finansijske podrške za predfinansiranje EU projekata lokalnih samouprava.

Zajednički je ocijenjeno da su lokalne samouprave tokom prethodnog perioda, kroz programe jačanja kapaciteta i partnerstva s inostranim partnerima, osnažile kapacitete za korišćenje evropskih fondova.

Istaknuto je da je za korištenje novih sredstava iz evropskih fondova za period 2014-2020, u okviru kojeg su na raspolaganju značajna bespovratna finansijska sredstva za realizaciju kapitalnih i strateški važnih projekata u interesu građana i lokalne zajednice, neophodno osigurati sredstva za predfinansiranje projekata što predstavlja veliki izazov za mnoge lokalne samouprave.

S tim u vezi, predstavnici Zajednice opština su predložili uspostavljanje rivolving fonda, odnosno instrumenta finansijske podrške opštinama u procesu pripreme i sprovođenja evropskih projekata koji bi se koristio za potrebe kreditiranja lokalnih samouprava koje su već dobile projekte.

Ministar Pejović je ukazao na potrebu većeg i proaktivnijeg učešća lokalnih samouprava u procesu pristupanja, a posebno u dijelu korištenja sredstava iz fondova EU. On je iznio uvjerenje da bi formiranje određenog mehanizma za podršku predfinansiranja EU projekata lokalnih samouprava pomoglo opštinama u boljoj iskorištenosti pretpristupnih fondova.

Takođe, ukazao je na potrebu veće uključenosti lokalnih samouprava i Zajednice opština Crne Gore u projektima Ministarstva evropskih poslova koji su usmjereni na informisanje građana o obavezama i koristima koje proističu iz procesa pristupanja EU, poput projekta “Evropski dan u crnogorskim gradovima”, koji je uspješno realizovan u Tivtu i Cetinju, a čije sprovođenje će se nastaviti posjetom ostalim opštinama. U tom pravcu je razmotreno intenziviranje saradnje, kroz sprovođenje zajedničkih informativnih aktivnosti u svim crnogorskim gradovima.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR