10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potrebno još 40 hiljada eura za selidbu Roma u nove kućice

Društvo

Comments 0

Potrebno još 40 hiljada eura za selidbu Roma u nove kućice

  • Viber
Da bi šest romskih familija sa Šišteta preselilo u nove kućice u naselju Drenovik, iznad Igala, potrebno je još 40 hiljada eura za kompletno uređenje okoline i završetak infrastrukture.

To je, nedavno, zaključeno  na sastanku lokalne uprave i njemačke organizacije HELP, koja zbrinjava Rome.

Kako će novac biti obezbijeđen i čija je to ingerencija, o tome će nadležni na sastanku sljedeće sedmice saopštio je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Ilija Peulić:

– Ustanovili smo da, u projektu koji je urađen u sporazumu sa Opštinom Herceg Novi, nisu predviđena sredstva za uređenje terena. Tačnije, HELP-ov projekat nije bio urađen kako treba, jer nije bilo planirano uređenje terena. Ipak, Opština je izabrala firmu koja je napravila projekat i procjenu radova, njegovu reviziju. Ispostavilo se da je neophodno još 40 hiljada eura za potporne zidove i puteve unutar naselja. To je minimum koji je potreban za tehnički prijem, nakon čega bi se Romi mogli useliti, pojasnio je Peulić.

Kućice su donacija HELP-a, ali i lokalna uprava je uložila dosta u ovaj projekat:

– Obezbijedili smo lokaciju, koja vrijedi nekih 140 hiljada eura, oslobodili smo korisnike građevinske dozvole, koja košta oko 7 hiljada eura, doveli smo  struju, što je koštalo oko 12 hiljada eura, takođe i vodu. Aneksom sporazuma Opština je dala  dodatnih 5 hiljada eura HELP-u za završetak septičke jame.

Ono što je trenutno najveći problem, osim nedostatka novca, jeste izgradnja potpornog zida, jer teren na kojem su nove kućice, klizi. Tu bi prema Peulićevim riječima trebalo ozidati 80 m zida.

Izgradnja kućica u Drenoviku za romske familije počela je još u oktobru 2015. godine, uz finansijsku podršku  njemačke organizacije HELP, kao i Opštine Herceg Novi. Trebalo je da budu useljive do Nove godine 2016, ali od tada je preselenje Roma  sa brda Šištet, koje je u vlasništvu Instituta Igalo, odgađano više puta.

Radio Jadran

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR