11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rekonstruisaće vodovod u Nikšićkoj Župi

Društvo

Comments 0

Rekonstruisaće vodovod u Nikšićkoj Župi

  • Viber
Izrada projekta rekonstrukcije vodovodnog sistema od Blaca Morakovskih do sela Liverovići u nikšićkoj seoskoj Mjesnoj zajednici Župa, koja broji dvanaest sela, počeće čim dozvole vremenski uslovi, dogovorili su predstavnici lokalne uprave, Mjesne zajednice Župa i Javnog preduzeća Vodovod.

Dogovor je ovjeren i sporazumom, u kome je precizirano da se projekat završi najkasnije do kraja septembra, a u njemu će biti registrovani svi nedostaci na postojećem cjevovodu koji onemogućavaju da domaćinstva u Župi imaju uredno vodosnabdijevanje.

Predsjednik Mjesne zajednice nikšićka Župa, Dragan Radulović, kazao je nakon sastanka da će tim sporazumom, koji sadrži devet tačaka, vodovod konačno dovesti u zakonski okvir.

Radulović je kazao da će sve radove finansirati Opština, jer je Župa 2006. godine dala svoja sredstva da bi imali uredno vodosnabdijevanje, ali je novac potrošen, a mještani godinama ne mogu da riješe taj gorući problem.

Vodovod u Župi, sa koga se snabdijeva deset sela, urađen je 1973.godine, a njegova rekonstrukcija izvršena je 2006.godine sredstvima koje je Mjesna zajednica dobila od države po osnovu koncesija za eksploataciju boksitne rude u tom kraju.

“Rekonstrukcija nije izvršena na način koji je trebalo, i ni po jednom validnom dokumentom, zbog čega mještani godinama imaju problme sa vodosnabdijevanjem. Konačno je vrijeme da se taj veliki problem u Župi riješi”, naveo je Radulović.

On je saopštio da je prema projektu koji je uradio Slavko Hrvavčević neophodno izbušiti dva istražno – eksplataciona bunara, što će pokazati da li u Blacama Morakovskim ima dovoljno vode za snabdijevanje domaćinstava u župskom kraju.

Prema njegovim riječima, sporazumom je predviđeno i da se, kada vodovod bude funkcionalan, na cjevovod priključe i domaćinstva Dolova i Dučica, koji nijesu obuhvaćeni tim projektom.

“Sporazumom je predviđeno i aktiviranje projekta koji su prije nekoliko godina platili Rudnici boksita u iznosu od 85 hiljada EUR, a odnosi se na vodosnabdijevanje sela Zagrad, Oblatno i i dio Kuta. Neophodno je da stručne ekipe Vodovoda zaključe šta je neophodno uraditi na tom projektu da bi i taj kraj imao uredno vodosnabdijevanje”, rekao je Radulović.

On je kazao da nakon što se odrade svi ti neophodni poslovi, slijedi podnošenje zahtjeva za dobijanje vodoprivredne saglasnosti i dobijanja upotrebne dozvole, čime će se konačno riješiti pitanje vodosnabdijevanja u Župi u okviru zakonske regulative.

Projektom je predviđeno da bi sa bušenjem dva bunara i rekonstrukcijom postojećeg vodoizvorišta, dobili oko 25 litara vode u sekundi, što bi u adekvatnim uslovima i pravilnim korišćenjem omogućilo da svako domaćinstvo, od trenutno priključenih 750, ima uredno vodosnabdijevanje.

U Župi većina domaćinstava ovih zimskih dana nema vode, jer je, kako je podsjetio Radulović, “zamrznut vodovodni sistem kroz naselje, a njegova sanacija je veoma teška u sadašnjim uslovima“.

“Ekipe Vodovoda i Mjesne zajednice Župa radiće na osposobljavanju ventila i zamrzlih mjesta, kako bi domaćinstva što prije dobila vodu”, rekao je Radulović.

Mina

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR