10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Snažno ću podržati studente u svim aktivnostima

Društvo

Comments 0

Marković: Snažno ću podržati studente u svim aktivnostima

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Reforma visokog obrazovanja treba da obezbijedi bolji kvalitet obrazovanja i pruži priliku mladima da steknu neophodna znanja i iskustva uz koje će mijenjati društvo i preuzimati odgovornost za stanje u njemu, ocijenio je premijer Duško Marković na sastanku sa predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore.

Na sastanku su bili predsjednica Sara Ariana Serhatlić, student povjerenik i član Senata UCG Milan Tomić i student ombudsman Stefan Boljević.

Zajednički je konstatovano da je dosadašnja saradnja Studentskog parlamenta UCG i Vlade bila na izuzetnom visokom nivou, a Marković je obećao snažnu podršku studentima u svim njihovim aktivnostima.

Predsjednik je kazao da reformski procesi podrazumijevaju uzajamno razumijevanje i uvažavanje između Vlade i studenata, imajući u vidu zahtjevnost samih procedura u sprovođenju reformi i potrebno vrijeme.

Takođe, istakao je da država mora da čuva i njeguje državni univerzitet, kao personifikaciju znanja i kvaliteta.

Tokom razgovora poseban fokus je stavljen na poboljšanje infrastrukture, kvaliteta studiranja i studentskog standarda. U tom kontekstu, pohvaljeni su napori Vlade i Ministarstva prosvjete da poboljša kvalitet studentskog smještaja, kroz renoviranje starih i izgradnju novih studentskih domova, te sportskog i kulturnog centra u Podgorici.

Zajednički je dogovoreno da se u narednom periodu veća pažnja posveti uslovima u kojima se izvodi nastava, posebno sa aspekta obezbjeđenja dovoljnog broja kabineta, laboratorija, učionica za vježbe, biblioteka za učenje.

Sredstva za poboljšanje uslova u kojima se realizuju studijski programi mogu se obezbijediti kroz efikasnije korišćenje evropskih fondova, kao i korišćenjem dijela sredstava koje država planira da prihoduje kroz jačanje fiskalne discipline, što će biti u fokusu tokom ove godine.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović, saopšteno je da će se kroz zakonodavno djelovanje Vlade omogućiti implementacija Strategije razvoja visokog obrazovanja i time poboljšati uslovi studiranja, kao i zapošljavanje diplomiranih studenata.

Studenti su izrazili zadovoljstvo činjenicom da će osnovne i magistarske studije koje realizuje Univerzitet Crne Gore biti besplatne.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR