15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodna speleološka ekspedicija u NP Durmitor

Izvor: Foto: nparkovi

Društvo

Comments 0

Međunarodna speleološka ekspedicija u NP Durmitor

  • Viber
U toku je Međunarodna speleološka ekspedicija u NP Durmitor.
Počela je 13. jula i trajaće do kraja mjeseca, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore. 
 
S tim u vezi, kako je saopšteno, speleo-ronioci iz Velike Britanije u Bunda jami na Durmitoru izvršili su prvi uspješni speleo-zaron, u sifonu na dnu jame na dubini od -622m. Dubina zarona je iznosila 35 metara čime je ostvarena nova dubina jame od preko -660 metara, što je svrstava na drugo mjesto po dubini na masivu Durmitora i vjerovatno treće mjesto po dubini u Crnoj Gori. 
 
Još veći kuriozitet je činjenica da je to prvi uspješno izveden speleo-zaron na Durmitoru, od početka speleoloških istraživanja 70-tih godina prošlog vijeka.
 
 „Ovaj rezultat nam daje velike mogućnosti za dalja istraživanja i za bolje shvatanje karsta Durmitora“ kazao je Vojkan Gajović, predstavnik Akademsko-speleološko-alpinističkog kluba ASAK iz Beograda.
 
On sa ostalim članovima kluba i članovima York University Cave and Pothole Club (YUCPC) sa Univerziteta u Yorku, Velika Britanija, učestvuje u Međunarodnoj speleološkoj ekspediciji u NP Durmitor. 
 
Ovogodišnja istraživanja podrazumijevaju nastavak istraživanja u Bunda jami na dubini od 622 metara koja uključuju i speleoronilačke aktivnosti, te istraživanja drugih rekognosciranih ili započetih objekata. Istraživanja se sprovode u naučno-istraživačke svrhe sa ciljem upoznavanja i sistematizacije građe o karstu i speleološkim objektima Durmitora, od 13 - 31. jula 2016. zasred speleoloska 28082016
 
“Imajući u vidu značaj istraživanja i proučavanja prirodnih vrijednosti Nacionalnih parkova Crne Gore, u ovom slučaju speleoloških istraživanja planinskog masiva Durmitora, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NP Durmitor su dali podršku Međunarodnoj speleološkoj ekspediciji i odobrili besplatan boravak za članove Akademsko-speleološko-alpinističkog kluba u okviru Međunarodne speleološke ekspedicije koji sa predstavnicima York University Cave and Pothole Club (YUCPC) sa Univerziteta u Yorku, Velika Britanija,obavljaju speleološka istraživanja u centralnom dijelu masiva Durmitora, na lokaciji Ališnica – Kobilji do – Biljegov do” saopšteno je iz NPCG. 
 
Kako dodaju,  Akademski speleološko-alpinistički klub (ASAK) iz Beograda jedan je od vodećih klubova iz oblasti speleologije u regionu. Takođe, britanski speleološki klub YUCPC redovno učestvuje u speleološkim ekspedicijama na Durmitoru od 2004.
zasred speleoloska 2892016
 
Po završetku ekspedicije i sumiranju rezultata Međunarodna ekspedicija će dostaviti kompletan izvještaj istraživanja JPNPCG i Agenciji za zaštitu životne čime će se upotpuniti postojeća saznanja iz te oblasti, naveli su iz NPCG.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR