12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podvig: Crnogorcu u Zagrebu uspješno ugrađeno mehaničko srce

Društvo

Comments 0

Podvig: Crnogorcu u Zagrebu uspješno ugrađeno mehaničko srce

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
U Kliničkom bolničkom centru KBC "Rebro“ u Zagrebu, 3. avgusta  ljekari Kliničkog centra Crne Gore iz Podgorice, u saradnji sa ljekarima iz zagrebačkog centra, uspješno su crnogorskom osiguraniku implantirali (ugradili) mehaničku pumpu, tj. mehaničko srce.

"Pacijent je hemodinamski stabilan-stabilnih vitalnih parametara, dobro se osjeća i uspješno se oporavlja u zagrebačkom KBC-u", navodi se u saopštenju Kliničkog centra Crne Gore.

Zajedničkom brzom akcijom Ministarstva zdravlja, FZO CG, KCCG i KBC-a “Rebro” obezbjeđeni su svi zakonski preduslovi da se omogući izvođenje ove procedure.

U izvođenju ove zahtjevne kardiohirurške intervencije ravnopravno je učestvovao naš i zagrebački tim ljekara.

Srčanu pumpu su implantirali kardiohirurzi doc. dr Aleksandar Nikolić, načelnik Centra za kardiohirurgiju KCCG, prof. dr Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardiokirurgiju, doc. dr Hrvoje Gašparović i dr Mate Petričević iz KBC-a „Rebro“.

Anesteziolozi dr Siniša Drekalović iz KCCG i doc. dr Višnja Ivanćan iz KBC-a „Rebro“, vodili su anesteziju, dok su kardiolozi KCCG, dr Nebojša Bulatović, direktor Klinike za bolesti scra i dr Maja Miročević sa kolegom dr Danijelom Lovrićem iz KBC-a "Rebro“ učestvovali u praćenju bolesnika sa kardiološke strane, što predstavlja značajan dio intervencije.

Ljekari KCCG su u saradnji sa kolegama iz Zagreba već duže vrijeme za ovaj program radili na polju edukacije cijelog tima uz podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Edukacija kardiohirurga obavljena je na Klinici za kardiokirurgiju, kojom rukovodi prof. dr Biočina, kardiologa na Klinici krvnih žila uz podršku predstojnika akademika Davora Miličića, a anesteziologa dr Siniše Drekalovića na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, kojom rukovodi prof. dr Mladen Perić zagrebačkog KBC-a, a kruna ovog programa edukacije bila je navedena intervencija našeg osiguranika.

"Ovim je učinjen prvi korak u edukaciji naših timova za implantaciju mehaničkih srčanih pumpi, koji će se nastaviti, kako bi smo ovu proceduru ubuduće izvoditi u našoj ustanovi", zaključuju iz Kliničkog centra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR