16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Licima sa invaliditetom ograničeno pravo na pomagala

Društvo

Comments 0

Licima sa invaliditetom ograničeno pravo na pomagala

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Pravo na medicinsko-tehnička pomagala ograničeno je osobama s invaliditetom u Crnoj Gori, smatra Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG) i upozorava na duge procedure i restriktivnu Listu pomagala.

"Iako su u januaru usvojeni novi zakoni iz oblasti zdravstva, koji u određenoj mjeri i u nekim segmentima garantuju veći obim prava iz oblasti zdravtsvenog osiguranja, ni nakon pola godine nije usvojen novi Pravilnik i prateća Lista medicinsko-tehničkih pomagala", kaže se u saopštenju UMHCG.

Kako je zakonom definisana mogućnost, ali ne i obaveza Fonda da zaključi ugovore sa davaocima specijalizovane medicinske rehabilitacije i isporučiocima medicinsko-tehničkih pomagala, Fond je to uradio sa predužećem „Rudo Montenegro“ i to bez postupka javnih nabavki, prenosi agencija Mina.

"Tako su crnogorski građani primorani da pomagala nabavljaju kod samo jednog ponuđača bez mogućnosti izbora, možda i boljeg kvaliteta za istu cijenu pomagala koju propisuje Fond", kaže se u saopštenju.

Bez obzira što i Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima navodi da su pomagala namijenjena poboljšanju oštećenih funkcija i ublažavanju tjelesnih oštećenja, odnosno suzbijanju progresije oštećenja što garantuje Konvencija, rokovi za dobijanje pomagala su, kako se navodi, restriktivni.

"Tako na primjer korisnici imaju pravo da dobiju nova mehanička kolica nakon pet godina, a elektromotorna nakon šest godina, i to uz obavezno vraćanje prethodnih", kažu iz UMHCG.

Upozorava se da u slučaju kada se neko pomagalo ošteti ili neki djelovi postanu nefunkcionalni korisnici nemaju rezervne djelove, niti drugo pomagalo koje mogu koristiti do perioda popravke i potpune funkcionalnosti pomagala.

"Na ovaj način se osobama s invaliditetom nerijetko ograničava lična pokretljivost i život u zajednici. Zamislite studenta, sportistu ili društveno aktivnu osobu s invaliditetom koja se s istim pomagalom kreće pet ili šest godina! Gdje je tu kvalitet i udobnost?", kaže se u saopštenju.

Navodi se da prema Pravilniku pravo na dvoje kolica imaju jedino osobe na redovnom ili vanrednom školovanju, ili zaposleni.

UMHCG smatra da su i rokovi za obnovu potrošnog materijala i dodatne opreme uz pomagalo duge, restriktivne, a nekada je korisnicima onemogućeno da dobiju besplatno neka od tih sredstava.

"Korisnici elektromotornih kolica nekada ne mogu dobiti opremu iz liste rezervnih djelova zato što „Rudo“ ne prihvata cijenu koju mu je ponudio Fond po ugovoru, tako da korisnik ima pravo koje ne može ostvariti jer dobavljač ne isporučuje to sredstvo po predviđenoj cijeni Fonda", kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR