16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za deceniju nestale 1.454 osobe, 28 nisu pronađene

Društvo

Comments 0

Za deceniju nestale 1.454 osobe, 28 nisu pronađene

  • Viber
Kancelarija Interpola u Podgorici trenutno potražuje 28 crnogorskih državljana koji se vode kao nestala lica. Te osobe su, kako je saopšteno Danu, nestale u posljednjih deset godina, a potraga se nije prekidala. Odsjek za suzbijanje opšteg kriminaliteta, koji raspolaže bazom nestalih lica na nacionalnom nivou, ima podatke da je u periodu od 2006. do 2015. prijavljen nestanak udaljenje od kuće ukupno 1.454 lica.


„Policija je uspjela da pronađe 1.415 osoba, dok se za 28 lica i dalje traga“, kazali su Danu u Upravi policije.

Osim fizičke potrage na terenu, nestala osoba se traži na više nivoa operativnih struktura, sve dok ne bude pronađena.

„Između ostalog radi se provjera prelaska preko graničnih prelaza, da bi se utvrdilo da li je osoba za kojom se traga napustila zemlju ili se još nalazi na našoj teritoriji. Potraga za nestalim osobama ne obustavlja se dok one ne budu pronađene, žive ili mrtve. Podaci o nestalim osobama lični podaci, karakteristike i daktiloskopska lista otisci papilarnih linija razmjenjuju se putem Interpolovih kanala komunikacije, radi utvrđivanja identiteta nestalih lica ukoliko budu pronađena na teritorijama drugih država“, pojašnjavaju u policiji.

Analiza okolnosti udaljenja i pronalaska osoba čiji je nestanak prijavljen policijskim jedinicama, a koja su kasnije pronađena, kako se dodaje, pokazuje da se udaljuju od kuće i porodice iz različitih ličnih razloga.

U Upravi policije kažu da u Interpolovoj bazi podataka egzistira ukupno 259 potjernica, koje je raspisao NCB Interpol Podgorica.

„Najviše međunarodnih potjernica raspisano je za teške krađe, prevare, falfikovanje isprave, kao i u vezi s djelima sa opojnim drogama. Od početka 2016. godine NCB Interpol Podgorica raspisao je ukupno 58 međunarodnih potjernica“, ističu u policiji, prenosi CdM.

NCB Interpol Podgorica, naglašavaju, aktivno razmjenjuje podatke i informacije sa inostranim policijskim službama i vrši provjere s ciljem lociranja i lišenja slobode svih međunarodno traženih lica, koje potražuju crnogorski pravosudni organi, pa samim tim i u predmetu međunarodne potjernice za Komnenom Čpajakom. On se potražuje zbog dvostrukog ubistva u Budvi, koje je počinjeno prije deset godina.

„Zbog tekućih operativnih aktivnosti, nismo u mogućnosti da javnosti saopštimo bilo kakve podatke u vezi s međunarodnim traganjem za predmetnim licem“, kažu u policiji.

NCB Interpol Podgorica postupio je u svim slučajevima po inostranim zahtjevima u predmetima ratnih zločina. I od Uprave policije izvršene su tražene provjere.

„S obzirom na to da se pitanje odnosi na istrage koJe su u nadležnosti inostranih policijskih i pravosudnih organa, takve podatke nismo ovlašćeni da dajemo. Sva lica koja su potraživana po osnovu međunarodnih inostranih potjernica za ratne zločine, a koja su zatečena na teritoriji Crne Gore i za koja su bili ispunjeni uslovi za lišenje slobode radi ekstradicije, lišena su slobode i privedena nadležnim sudovima radi sprovođenja ekstradicionog postupka. Kada su u pitanju ona lica za koja nijesu bili ispunjeni uslovi u pogledu izručenja, o njihovim lokacijama uredno su obavještavani inostrani NCB, kao i nadležno tužilaštvo u Crnoj Gori“, naveli su u policiji.

Iz Uprave policije naglašeno da su u posljednjih nekoliko mjeseci nestale dvije osobe. Riječ je, kako kažu, o Nemanji Medinu iz Petrovca i Peru Martinoviću iz Ulcinja.

„Potrage za njima i dalje traju, ali nažalost, bez konkretnih rezultata“, ističu u policiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR