11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Terna: Crnogorske kompanije ograničene u obavljanju visoko specijalizovanih radova

Ekonomija

Comments 0

Terna: Crnogorske kompanije ograničene u obavljanju visoko specijalizovanih radova

  • Viber
Projekat podmorskog kabla između Crne Gore i Italije otvara velike mogućnosti crnogorskim kompanijama, ali se jedino ograničenje u njihovom angažovanju odnosi u dijelu visokospecijalizovanih radova, saopštili su iz italijanske firme Terna.

„U tim slučajevima Terna mora povjeriti takve poslove uskospecijalizovanim kompanijama, koje, za sada, ne postoje u Crnoj Gori“, kazali su iz Terne agenciji Mina-business.

Postavljanje energetskog kabla podrazumijeva angažovanje preko 500 ljudi i više od 30 lokalnih kompanija.

„Crnogorske kompanije su već́ angažovane na ovom projektu, upravo u tom broju. Ovaj projekat otvara velike mogućnosti lokalnim kompanijama i one su to prepoznale i značajno učestvuju u realizaciji projekta“, rekli su iz Terne.

Izbor kompanija koje će biti angažovane na projektu, kako su objasnili, obavlja se na osnovu rezultata tendera sa posebnim tehničko-ekonomskim kriterijumima.

Iz Terne su, objašnjavajući način postavljanja podmorskog kabla, naveli da će on biti utovaren direktno iz fabrike koja ga je proizvela na brod, koji je posebno napravljen samo za polaganje kabla u moru.

„Na svijetu postoje samo dva broda koji imaju potrebne karakteristike za polaganje ove vrste kabla. Oba ova broda, jedan od Prysmian-a i drugi od Nexans-a, koristiće se za ovaj projekat“, dodali su iz Terne.

Brod će, kako su kazali, pratiti rutu koja se poklapa se projektovanom i dozvoljenom trasom i ​​spuštiće kabl duž te trase polažući ga po morskom dnu.

„Kabl će biti samo položen na morskom dnu, nema potrebe da se učvršćuje jer njegova težina i odsustvo talasnog kretanja na dubini polaganja ne dozvoljavaju dodatno pomjeranje u odnosu na položaj postavljanja“, rekli su predstavnici Terne.

Oni su saopštili da će kabl biti zaštićen od eventualne štete prouzrokovane sidrima ili ribolovom sa kočama tako što će se bezbjedno ukopati u morsko dno na dubinama do oko 700 metara.

„Na dubinama većim od pomenute neće biti potrebna dodatna zaštita, jer nije moguće sprovoditi ljudske aktivnosti na ovim dubinama“, smatraju u Terni.

Kabl, kako su naveli, neće imati nikakvog uticaja na životnu sredinu i ljudske aktivnosti, neće biti zabrane plivanja ili ronilačkih aktivnosti.

Radi se o, kako su rekli, kablu jednosmjerne struje.

„Što se tiče kopnenog dijela kabla, on će biti potpuno ukopan i neće uticati na nijednu aktivnost, osim u slučaju obavljanja eventualnih iskopa u njegovoj blizini koji prethodno moraju biti odobreni i pod nadzorom Terna. Jasno je da je zabranjeno iskopavanje na mjestu samih kablova“, poručili su iz Terne.

Tranzit iznad kablova biće omogućen bez bilo kakvih ograničenja.

Iz Terne su saopštili da će podmorski kabl biti postavljen kroz tri kampanje, jer je kapacitet broda koji će postaviti podvodni kabl ograničen i ne dozvoljava da se utovari na brod kompletna dužina podmorskog kabla koja je veća od 400 kilometara.

„Dakle tri dijela kabla biće postavljena u moru u različitim periodima, a zatim spojeni u moru nakon njihovog polaganja“, zaključili su iz Terne.

U Crnoj Gori je, početkom mjeseca na rtu Jaz, počelo postavljanje prve sekcije podmorskog kabla.

Projekat realizuju italijanska državna kompanija Terna i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). Od italijanske obale već je položeno 136 kilometara kabla, čija ukupna dužina između Peskare u Italiji i rta Jaz iznosi 455 kilometara.

Obaveza CGES-a, u kojem je Terna vlasnik 22 odsto kapitala, je da izgradi 400 kV dalekovod Lastva-Čevo-Pljevlja, uključujući i trafostanicu Lastva. Završetak radova planiran je do kraja 2018. godine.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR