16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slučaj CEAC: Potvrđena presuda Privrednog i Apelacionog suda

Ekonomija

Comments 0

Slučaj CEAC: Potvrđena presuda Privrednog i Apelacionog suda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Vrhovni sud potvrdio je presudu Privrednog i Apelacionog suda, kojom je odbijen tužbeni zahtjev Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) da se ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i njegov aneks, kojim je Uniprom preuzeo rukovođenje Kombinatom aluminijuma (KAP), proglasi ništavnim.

CEAC je izjavio reviziju zbog, kako tvrde njegovi predstavnici, bitne povrede odredaba parničnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava. Sudije su u obrazloženju odluke navele da nije bilo povrede postupka, jer presude sadrže razloge o svim činjenicama i nemaju nedostatak zbog kojih se ne mogu ispitati, piše Pobjeda.

„Time što nije usvojio predlog tužioca da se sprovede vještačenje kojim bi se utvrdio finansijski efekat ugovora o poslovno-tehnič- koj saradnji, prvostepeni sud nije učinio bitnu povredu postupka, niti je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, niti je narušena jednakost stranaka u postupku“, navodi se u presudi.

Ranije je zastupnik CEAC-a, Andrej Jelenković, kazao da je KAP dat Unipromu na upravljanje kako bi se testiralo poslovanje prije nego se isplati kupoprodajna cijena.

Oni su htjeli da utvrde prihod Uniproma, kako bi dokazali da je poslovanjem pokušao da obezbijedi novac za isplatu kupoprodajne cijene, što je i bio razlog zahtjeva za finansijsko vještačenje, koji je odbijen.

Sudije Vrhovnog suda saglasne su sa obrazloženjem nižestepenih sudova da je zaključenjem ugovora omogućen dalji nastavak proizvodnje i očuvanje stečajne mase u cilju namirenja povjerilaca u što većem obimu.

Oni smatraju da djelovanje stečajnog upravnika KAP-a, Veselina Perišića, koji je u junu 2014. godine potpisao ugovor o kupoprodaji fabrike, nije uticalo na umanjenje stečajne mase, već da je ugovor zaključen u cilju održavanja proizvodnje.

Uniprom je kupio KAP za 28 miliona EUR, od čega je do sada plaćen 21 milion. Činjenica da u vrijeme zaključenja ugovora Uniprom nije platio kupoprodajnu cijenu, nije od uticaja pri ocjeni valjanosti ugovori, smatraju sudije Vrhovnog suda.

CEAC je bio većinski vlasnik KAP-a do stečaja 2013. godine i zajedno sa En plus grupom i ruskom VT bankom u stečajnom postupku potražuje 120 miliona EUR.

Mina-business

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR