11 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CGES se suočavao sa ozbiljnim izazovima

Ekonomija

Comments 0

CGES se suočavao sa ozbiljnim izazovima

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) očekuju pozitivan prošlogodišnji poslovni rezultat, iako se kompanija, kako su kazali, suočavala sa nekoliko ozbiljnih izazova koji nijesu dio uobičajenih svakogodišnjih aktivnosti.

Predsjednik Odbora direktora CGES-a, Dragan Laketić, kazao je da, kada su u pitanju izazovi, prije svega misli na pripremu zahtjeva za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda za naredni trogodišnji period, na osnovu kojeg je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) donijela odluku o dozvoljenom prihodu CGES-u.

»Ta odluka u velikoj mjeri determiniše poslovni potencijal CGES-a u naredne tri godine«, rekao je Laketić u intervjuu agenciji Mina-business.

On je saopštio da su u kompaniji očekivali veći regulatorno dozvoljeni prihod, kako bi mogli da servisiraju sve obaveze koje su, u najvećoj mjeri, posljedica snažnih investicionih aktivnosti.

»Ukupna vrijednost realizovanih investicija u poslednjih sedam godina, od kada CGES posluje kao samostalni privredni subjekat, iznosi za nas impozantnih 112 miliona EUR«, dodao je Laketić.

On je kazao da su u kompaniji zadovoljni realizacijom plana investicija koji je u prošloj godini dostigao iznos od rekordnih 30 miliona EUR.

Laketić je posebno naveo završetak i puštanje u pogon trafostanice 110/35 kilovolti (kV) Kotor i dalekovoda 110 kV Tivat – Kotor, čime su potrošači sa šireg područje grada Kotora dobili znatno sigurnije napajanje električnom energijom.

»Završili smo i trafostanicu 110/10 kV Nikšić 2 i 110 kV kabl kojim je ova trafostanica povezana na prenosnu mrežu. Važno je napomenuti da smo ove objekte gradili slijedeći najbolju evropsku praksu u izgradnji sličnih objekata, a primijenjena tehnička rješenja imaju minimalan negativan uticaj na životnu sredinu i ljude, što je bio jedan od naših glavnih ciljeva«, rekao je Laketić.

Vrijednost investicija u Nikšiću i Kotoru, koje su imale višegodišnji karakter, bila je 17,5 miliona EUR.

»Očekujem pozitivan poslovni rezultat na kraju prošle godine, što će predstavljati kontinuitet u ostvarivanju pozitivnih poslovnih rezultata od kada CGES posluje kao samostalni privredni subjekat«, saopštio je Laketić.

On je dodao da su u kompaniji nezadovoljni sporim rješavanjem problema vrlo visokog nivoa potraživanja od najvećih korisnika prenosne mreže i ujedno najvažnijih partnera CGES-a.

„Već predugo narušeni kvalitet tog partnerstva ne utiče samo na uspješnost samih kompanija, nego je jako bitan za uspješno funkcionisanje elektroenergetskog sistema Crne Gore i cjelokupne crnogorske privrede“, smatra Laketić.

On je kazao da je CGES investiciono orijentisana kompanija i da će taj imidž pokušati da zadrže i u ovoj godini.

„U fokusu će biti nastavak realizacije projekta podmorskog povezivanja sa Italijom, gdje će se intenzivirati radovi na terenu, tako da ćemo imati jedno veliko gradilište od primorja do Pljevalja. Takođe, ćemo raditi na nizu, uslovno rečeno, manjih projekata koji se tiču rekonstrukcije objekata prenosne mreže i njihove pripreme za tehnički napredniji i efikasniji način upravljanja u realnom vremenu“, objasnio je Laketić.

Vrijednost plana investicija za ovu godinu je nešto preko 40 miliona EUR.

„Finansiranje investicionih projekata je planirano iz postojećih kredita, sredstava granta koji je država Crna Gora, odnosno CGES, dobio od Evropske unije (EU) u okviru Berlinskog procesa, kao i, manjim dijelom, iz sopstvenih sredstava. Novo zaduženje u ovoj godini je planirano za projekat izgradnje energetske infrastrukture na poluostrvu Luštica“, rekao je Laketić.

Govoreći o projektu povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim kablom, Laketić je naveo da su u prošloj godini intenzivirani radovi na izgradnji povezane mrežne infrastrukture, odnosno, dijela projekta podmorske interkonekcije sa Italijom, za koji je zadužen CGES.

„Takođe, naši partneri iz Terne su položili dio kabla od crnogorske obale u dužini od 157 kilometra. U prvoj polovini ove godine se planira završetak trafostanice Lastva, a do kraja godine završetak najvećeg dijela radova na dalekovodima Lastva – Čevo, kao i završetak značajnog dijela radova na dalekovodu Čevo –Pljevlja“, precizirao je Laketić.

On je dodao da su investicioni projekti prvi prioritert CGES-a, pa će kompanija nastaviti sa intenzivnom realizacijom projekta podmorskog povezivanja sa Italijom, kao i ostalih investicionih projekata.

»Želimo da naše aktivnosti, posebno investicione, za koje smo dobili jasnu institucionalnu podršku, budu prihvaćene na širem društvenom planu i u tom smislu smo spremni i otvoreni da nastavimo javni dijalog u cilju iznalaženja kompromisa između neophodnosti izgradnje objekata prenosne mreže i zaštite interesa zainteresovanih strana«, kazao je Laketić.

On je naveo da je prenosna mreža u Crnoj Gori dio tehnički jedinstvene evropske prenosne mreže i da se mora razvijati i održavati u skladu sa kriterijumima sigurnosti rada koji su propisani na evropskom nivou.

„S obzirom na visok nivo investicionih aktivnosti i obaveza koje su po tom osnovu nastale, neophodno je održati finansijsku stabilnost kompanije, a to će biti vrlo teško bez rješavanja pitanja naših potraživanja“, smatra Laketić.

Institucionalna podrška svih zainteresovanih strana je, kako je zaključio, i ovoga puta neophodan preduslov za uspjeh, pogotovu imajući na umu kompleksnost i specifičnost problema koji se rješava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR