10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulić: Jača konkurencija dovodi do sniženja cijena usluga

Ekonomija

Comments 0

Sekulić: Jača konkurencija dovodi do sniženja cijena usluga

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Broj operatora koji pružaju elektronske komunikacione usluge u Crnoj Gori raste i u svakom segmentu tržišta jača konkurencija, koja dovodi do sniženja cijena, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Zoran Sekulić.

“Elektronske komunikacione mreže i infrastruktura u Crnoj Gori omogućavaju da se za pružanje elektronskih komunikacionih usluga primjenjuju najsavremenije tehnologije. Preko takvih mreža i infrastrukture korisnicima u Crnoj Gori danas se nude skoro sve postojeće elektronske komunikacione usluge koje se pružaju u svijetu i koje trenutno zadovoljavaju potrebe korisnika tih usluga”, kazao je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business.

Svi veći operatori su, kako je dodao, sproveli migraciju svojih mreža prema All-IP okruženju, tako da preko jedinstvene mreže bazirane na IP mogu pružati usluge prenosa glasa i podataka i distribucije AVM sadržaja.

Sekulić je saopštio da se na mjesečnom nivou broj korisnika fiksne telefonije tokom prošle godine kretao od 152,52 hiljade, koliko je iznosio na početku godine, do 148,46 hiljada koliko je iznosio na kraju novembra.

“Trend pada broja korisnika fiksne telefonije je nastavljen u odnosu na isti period 2015. godine i bilježi pad od 4,89 odsto. Ključni razlog neposjedovanja fiksnog telefona je sve veća upotreba mobilnih. Slična situacija je i u evropskim zemljama”, rekao je Sekulić.

On je objasnio da je Crnogorski Telekom sve korisnike fiksne telefonije migrirao na IMS (IP Multimedia Subsystem) mrežnu arhitekturu namijenjenu pružanju različitih multimedijalnih servisa krajnjim korisnicima (VoIP, video streaming, chat, messaging), ali se trenutno koristi isključivo za pružanje usluge VoIP servisa.

“Po tom pitanju Crna Gora je jedna od prvih država u kojoj je završen taj proces”, rekao je Sekulić.

Kada je u pitanju mobilna telefonija, Sekulić je rekao da se broj korisnika tokom prošle godine kretao od 986,89 hiljada na početku do 1,04 miliona na kraju novembra.

“Trend kretanja broja korisnika je takav da tokom ljetnjih mjeseci, zbog turističke sezone, dolazi do njihovog značajnog rasta. Tokom prošle godine najveći broj korisnika zabilježen je u septembru kada je iznosio skoro 1,13 miliona”, saopštio je Sekulić.

On je dodao da se tržište distribucije AVM sadržaja u Crnoj Gori putem različitih platformi konstantno razvija.

“Pored povećanja broja korisnika, primjetno je i poboljšanje kvaliteta i proširenje spektra usluga”, naveo je Sekulić.

Najzastupljenija platforma je DTH (Direct to Home) sa 34,87 odsto korisnika kod koje se distribucija AVM sadržaja obavlja preko jednog ili više satelita.

Kada je u pitanju internet, Sekulić je rekao da fiksni širokopojasni pristup u Crnoj Gori operatori nude putem različitih tehnologija.

“Operatori sve više ulažu u tehnološki razvoj mreža, pa imamo sve veći broj instaliranih, odnosno uključenih FTTx priključaka (priključci putem optičkih vlakana). Trenutno je najzastupljenija ADSL tehnologija, koja ima učešće od 56,7 odsto u ukupnom broju korisnika”, objasnio je Sekulić.

Iako je trenutno najzastupljenija, ADSL tehnologija bilježi stalni pad usljed rasta i širenja drugih tehnologija, naročito zbog sve većeg razvoja mreža putem optičkih vlakana, FTTH mreža.

“Rast korisnika FTTH mreža, koje korisnicima nude internet mnogo većih brzina, tokom prošle godine je iznosio 22 odsto”, kazao je Sekulić.

EKIP je analizom tržišta usluga širokopojasnog pristupa internetu na nivou maloprodaje utvrdio da Crnogorski Telekom ima značajnu tržišnu poziciju na relevantnom tržištu. Regulator je, shodno tome, preduzeo određene mjere i, između ostalog, obavezao Crnogorski Telekom da primijeni propisanu metodologiju računovodstvenog odvajanja i troškovnog računovodstva.

Iz tako utvrđenih regulatornih mjera, kao logična poslijedica, uslijedilo je određivanje maloprodajnih cijena internet servisa.

Sekulić je kazao da se u kontinuitetu smanjuju cijene usluge pristupa internetu.

EKIP je prošle godine dodijelila Telenoru, Crnogorskom Telekomu i M:tel-u odobrenja za korišćene radio-frekvencija za mobilnu mrežu. Sekulić je rekao da je to jedna od najvažnijih i najkompleksnijih aktivnosti koje je EKIP sproveo od osnivanja.

On je podsjetio da je radio-frekvencijski spektar ograničeni prirodni resurs svake države i da je upravljanje njime jedan kompleksan posao.

Prošle godine su, nakon sveobuhvatnih priprema postupka javnog nadmetanja u postupku aukcije spektra, izdata odobrenja za korišćenje radio-frekvencija na period od 15 godina.

“Dakle, samo od jednokratnih naknada EKIP je svojim stručnim radom i otvorenom, transparentnom i nediskriminatornom regulacijom doprinio da se u budžet Crne Gore uplate sredstva u iznosu od 76,56 miliona EUR i 17 miliona maraka (DEM). Kada bi se uzela u obzir i sredstva koja korisnici radio-frekvencija plaćaju Agenciji i budžetu Crne Gore za upravljanje i administriranje RF spektrom shodno važećoj zakonskoj regulativi, mogli bi konstatovati da ta suma prelazi 100 miliona EUR”, objasnio je Sekulić.

On je naveo da u postupku aukcije nijesu prodati svi frekvencijski resursi koji su bili predmet aukcije spektra.

“Jedan dio spektra se odnosi na spektar koji shodno važećim odobrenjima koristi operator M:tel do 2021. godine, i drugi dio spektra u opsezima dva gigaherca (GHz) i 2,6 GHz, koji su manje atraktivni za korišćenje. Naše procjene su da će potražnja za ovim frekvencijskim resursima biti ispoljena tek za dvije ili tri godine u kom roku će biti aktuelna i dodjela opsega 700 megaherca (MHz) za mobilne komunikacione sisteme”, saopštio je Sekulić.

On je rekao da EKIP planira da do kraja prvog kvartala sprovede javno nadmetanje za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 3,4 hiljade do 3,6 hiljada MHz.

Sekulić je kazao i da će se cijene roming usluga mobilnih operatora za Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu smanjiti od 1. jula shodno sporazumu koji su te države i Crna Gora potpisale.

“Cijene roming usluga za ostale zemlje mobilni operatori slobodno formiraju. EKIP nema nadležnosti da reguliše te cijene”, poručio je Sekulić.

On je rekao da će EKIP u ovoj godini realizovati aktivnosti utvrđene zakonom, podzakonskim aktima i drugim dokumentima koji regulišu oblast elektronskih komunikacija i poštanske djelatnosti.

Sekulić je kazao da je Evropska komisija (EK) 9. oktobra 2014. godine usvojila Preporuku o relevantnim tržištima na području elektronskih komunikacija koja podliježu ex ante regulaciji u skladu sa Direktivom Evropskog parlamenta i Evropskog savjeta o zajedničkom regulatornom okviru za elektronske komunikacione mreže i usluge.

“Agencija će ove godine započeti analize relevantnih tržiša propisanih tom preporukom”, naveo je Sekulić i dodao da će regulacija cijena elektronskih komunikacionih usluga biti nastavljena i tokom ove godine, saglasno rezultatima troškovnog modela.

Što se tiče oblasti upravljanja radio-frekvencijskim spektrom, fokus aktivnosti EKIP-a će biti usmjeren na kontrolu ispunjavanja obaveza u pogledu ispunjavanja onih utvrđenih odobrenjima za korišćenje radio-frekvencija izdatih nakon završene aukcije spektra, a koje se odnose na opšte i specifične zahtjeve u pogledu pokrivanja stanovništva Crne Gore signalom mreže, kao i na obim i dinamiku pokrivanja i kvalitet usluge.

U EKIP-u očekuju da će konačno u ovoj godini u funkciju staviti makar još jednu fiksnu, daljinski upravljanu stanicu, i to u opštinama Ulcinj ili Nikšić, za koje su već pokrenute procedure.

Sekulić je saopštio da će EKIP u toku ove godine pratiti pružanje usluge prenosa brojeva, analizirati učinak pružanja te usluge na konkuretnost tržišta i preduzimati dalje mjere u cilju optimizacije procesa prenosa brojeva u skladu sa prikupljenim iskustvom i najboljom praksom iz okruženja.

“EKIP će nastaviti i sa praćenjem kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga koje se pružaju u Crnoj Gori i objavljivanjem uporednih parametara kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga na svojoj internet stranici“, zaključio je Sekulić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR