9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Orav: Zaštititi ulcinjsku Solanu

Ekonomija

Comments 0

Orav: Zaštititi ulcinjsku Solanu

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Crna Gora mora hitno da zaštiti područje ulcinjske Solane, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav, poručujući da će otvaranje poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu, zavisiti od spremnosti i države i EU.

On nije mogao da precizira kad će to poglavlje biti otvoreno, jer to zavisi od obje strane.

„To će zavisiti od spremnosti i Crne Gore i EU. Ako članice odluče da smo sad spremni da otvorimo ovo poglavlje, onda hoćemo. Ali mislim da će sve doći u vrijeme kad su obje strane spremne i pregovori će biti nastavljeni“, rekao je Orav agenciji MINA.

On je ocijenio da u uspostavljanju zaštite ulcinjske Solane, koja je potencijalno područje Natura 2000, postoji značajno odgađanje.

„Crna Gora mora da uloži odlučne napore i sprovede hitne akcije kako bi zaštitila ovo područje. Neophodno je dugoročno rješenje za održivo upravljanje ovim područjem“, poručio je Orav.

Prema njegovim riječima, životna sredina je jedna od najskupljih i najizazovnijih oblasti i političarima, kako je naveo, nije uvijek interesantno da se bave tim pitanjem.

„Mislim da je veoma dobro što EU insistira na bavljenju pitanjem životne sredine, jer to nijesu putevi ili pruga ili nešto što je vidljivo i opipljivo svakom građaninu, ali u isto vrijeme, životna sredina je nešto što se tiče svih nas“, dodao je Orav.

Kako je rekao, to se ne tiče samo Crne Gore, već svih, jer zagađenje vazduha i vode ne zna za granice.

Orav smatra da je važno da poglavlje 27 bude otvoreno, poručujući da je važno raditi i prije otvaranja poglavlja.

„Svaki građanin Crne Gore imaće koristi ako zna da je vazduh čist, da je voda čista i to utiče na kvalitet života. Ovo je nešto što ljudi možda ne razumiju odmah, ali, ako živite u uslovima u kojima imate čist vazduh i vodu, dobro upravljanje otpadom, postoji dugoročna korist za sve“, rekao je Orav.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR