10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UPCG: Slaba naplata potraživanja jedan od ključnih problema

Ekonomija

Comments 0

UPCG: Slaba naplata potraživanja jedan od ključnih problema

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Nestabilan i nepredvidljiv regulatorni okvir, slaba naplata potraživanja, veliki dug državnih organa prema privredi, brojni fiskaliteti i parafiskalni nameti neki su od ključnih problema sa kojima su se crnogorski poslodavci suočavali u prošloj godini, saopšteno je iz Unije poslodavaca.

Predsjednik UPCG, Svetlana Vuksanović, kazala je da su crnogorski poslodavci kao najveće probleme s kojim su se suočavali u prošloj godini navodili i implementaciju zakonskih rješenja, neujednačenu praksu u postupanju upravnih i sudskih organa, naročito inspekcijskih, neefikasne i problematične postupke javnih nabavki, neodmjerenu kaznenu politiku koja ne uzima u obzir težinu prekršaja i ekonomsku snagu obveznika, izraženu sivu ekonomiju, otežan pristup finansijskim sredstvima, previsoka opterećenja na zarade, nelojalnu konkurenciju, pristup finansijama i visinu kolaterala, kao i nesklad između potreba tržišta rada i obrazovnog sistema.

„Takođe, već duži niz godina veoma je izražen problem neefikasnost državne administracije, koju prema velikom broju istraživanja, više od 65 odsto privrede vidi kao glavnu barijeru u poslovanju“, rekla je Vuksanović agenciji Mina-business.

Ona je dodala da je UPCG, kroz brojna istraživanja, sve to sublimirala u pet najvećih problema koji se prate od 2013. godine, a odnose se na regulatorni okvir, pristup finansijama, neformalnu ekonomiju, korupciju i nesklad između sistema obrazovanja i potreba tržišta rada.

„Osim ovih, veoma značajan problem koji se i u prošloj godini ponavljao je neuključivanje privrede i nekonsultovanje Socijalnog savjeta prilikom donošenja zakonskih propisa koji tangiraju prava i obaveze privrednika, što se u dodatnom smislu negativno odražava na kvalitet ambijenta za poslovanje u Crnoj Gori“, saopštila je Vuksanović.

Ona je navela da UPCG kroz svakodnevne aktivnosti konstantno komunicira sa članstvom i na taj način dobija informacije o stvarnim problemima sa kojima se oni susrijeću, ali da činjenica da se oni ponavljaju iz godine u godinu pokazuje da ne postoji dovoljno jaka volja i akcije koje bi unaprijedile to stanje.

„Veoma je teško u ovom trenutku dati odgovor na pitanje da li su privrednici zadovoljni poslovnom godinom. Određeni dio privrede ostvario je pozitivne rezultate, makroekonomski pokazatelji, prvenstveno rast bruto domaćeg proizvoda, su ukazali na pozitivne pomake, ali sa druge strane imamo i onaj dio koji ukazuje da je stanje u u privredi prošle godine bilo veoma teško“, kazala je Vuksanović.

Ona smatra da je prošla godina bila posebno teška i izazovna za mala preduzeća, koja čine i preko 99 odsto privrede Crne Gore, a koja su poslovala na ivici održivosti.

„Činjenica je da su posljednji podaci Centrane banke (CBCG) o broju preduzeća čiji su računi u blokadi alarmantni. Tako je u novembru taj broj iznosio 15,39 hiljada preduzeća. Ipak, više zabrinjava činjenica da se taj broj konstantno povećava“, rekla je Vuksanović.

Prema anketama UPCG, prošlu godinu su prema miljšenju privrede okarakterisali pozitivni pomaci u dijelu rješavanja problema nesklada između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada, kao i problem pristupa finansijama, dok su sa druge strane privrednici ocijenili da se stanje nije promijenilo ili da je lošije u dijelu neformalne ekonomije, stabilnosti regulatornog okvira i korupcije.

Vuksanović je podsjetila da je UPCG, kroz strateška dokumenta, u više navrata upoznala nadležne s preporukama i aktivnostima koje bi trebalo implementirati u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta.

„U dijelu regulatornog okvira jasno je da je glavna preporuka da se radi na stabilizaciji i predvidljivosti regulatornog okvira, kao i njegovoj kodifikaciji, naročito u pojedinim sektorima, kako bi se jednostavnije primjenjivali propisi“, saopštila je Vuksanović.

Ona smatra da stabilniji regulatorni okvir i neselektivna primjena propisa najviše utiču na atraktivnost poslovnog ambijenta.

„Dodatno u ovom dijelu više puta smo potencirali da ne treba državne prihode uvećavati podizanjem poreskih stopa, već da se radi na povećanju obuhvata poreskih obveznika“, navela je Vuksanović.

Ona je dodala da bi, upravo na tom polju, Vlada treblo dodatno da radi na suzbijanju neformalne ekonomije, te formalizaciji neregistrovanih preduzeća i naplati već postojećih dugova po svim poreskim oblicima. Neophodno je, prema njenim riječima, dalje jačati i funkciju Socijalnog savjeta.

„To za UPCG, kao socijalnog partnera, ima poseban značaj, jer kao tripartitno tijelo, sastavljeno od predstavnika države, poslodavaca i radnika, Socijalni savjet treba da bude mjesto gdje se na jednakim osnovama u pregovaračkom procesu postižu dogovori o svim pitanjima od ekonomskog, socijalnog i šireg društvenog značaja“, rekla je Vuksanović.

Ona smatra da bi generalno strateško djelovanje države u potpunosti moralo biti okrenuto stvaranju uslova za olakšano poslovanje i atraktivan, podsticajan privredni ambijent.

„Tek tada možemo govoriti o konkurentnosti, rastu zaposlenosti i sveukupno rastu i razvoju crnogorske ekonomije koja je proinvesticiono, ali i izvozno orijentisana. Upravo sinergijskom saradnjom, zajedničkim aktivnostima svih subjekata koji su uključeni u taj proces, može se doći do željenih rješenja“, poručila je Vuksanović.

Ona je saopštila da će sve aktivnosti UPCG u ovoj godini, kao i prethodnih, biti okrenute isključivo stvaranju poslovnog ambijenta za održiva preduzeća, odnosno ambijenta koji je atraktivan i stimulativan za postojeće firme, ali i otvaranje novih.

„Tako će i u ovoj godini glavni cilj UPCG biti povećanje ekonomskih aktivnosti privrednika. Naravno, preduslov tome je smanjenje postojećih biznis barijera na nacionalnom, a naročito na lokalnom nivou, poboljšanje regulatornog okvira i povećanje pravne sigurnosti za obavljanje poslovnih aktivnosti. Na tome ćemo snažno insistirati“, kazala je Vuksanović.

UPCG će, kako je dodala, insistirati i na stvaranju ambijenta koji će biti povoljan za razvoj održivih preduzeća, prvenstveno malih koji i čine gro privrede Crne Gore, a koji su u većini evropskih zemalja okosnica razvoja društva.

Vuksanović je najavila da će UPCG u ovoj godini, uz podršku Međunarodne organizacije rada, predstaviti rezultate projekta koji je počeo u novembru i odnosi se na analizu parafiskalnih nameta koji opterećuju poslodavce.

„Kroz projekat će se kreirati registar propisa i parafiskalnih nameta koji iz njih proističu na nacionalnom i lokalnom nivou, te će se uraditi detaljna ekonomska analiza o tome kako oni utiču na poslovanje privrede. Možemo već reći
da će ti rezultati biti veoma alarmantni za sve segmente društva, jer inicijalni nalazi projekta pokazuju veoma problematično stanje u ovom dijelu, koje na kraju pada na teret privrede“, rekla je Vuksanović.

Ona je navela primjer u kojem je, prilikom davanja komentara na Nacrt odluke o komunalnoj naknadi Glavnog grada, jedna kompanija, članica UPCG, dala okvirnu procjenu da će, shodno lokaciji, površini i namjeni njenog poslovnog prostora, njena obaveza po osnovu te komunalne naknade iznositi blizu 300 EUR na mjesečnom nivou, odnosno 3,6 hiljada EUR na godišnjem.

„Ako se uzmu u obzir obaveze tog subjekta za izdatke za odvoženje i skladištenje otpada na godišnjem nivou u iznosu od blizu 33 hiljade EUR, te naknade za puteve u iznosu od 2,1 hiljada EUR, zaista se mora izvesti zaključak da je opterećenje tog preduzeća na ime samo tri (para)fiskaliteta u iznosu od preko 38 hiljada EUR zaista pretjerano“, kazala je Vuksanović.

Ona je saopštila da je UPCG pokrenula inicijativu i proglasila ovu godinu za godinu preduzetništva.

„S tim u vezi biće implementirano nekoliko projekata i aktivnosti koje će biti orijentisane upravo na promociju preduzetništva, posebno kod mladih, kako bi pokušali da promijenimo ukorijenjenu percepciju da je preduzetništvo veliki rizik i da je jedini siguran posao u javnom sektoru“, navela je Vuksanović.

Ona je podsjetila da je UPCG početkom novembra počela implementaciju projekta pod nazivom Mladi su budućnost Crne Gore, koji finansira EU, a čiji je glavni cilj unaprijeđenje ekonomije i uslova života za mlade i nezaposlene u Crnoj Gori kroz intezivne edukativne programe i podsticanje otvaranja kompanija.

Projekat, u kojem je partner Zavod za zapošljavanje, trebalo bi da za 100 mladih, nezaposlenih osoba obezbijedi dodatne praktične obuke kroz motivacione i treninge o vještinama PR-a, marketinga, prodaje, te preduzetničkim vještinama i otpočinjanju biznisa.

„Na kraju 15 mladih će dobiti mogućnost obavljanja prakse kod poslodavaca, a za deset najboljih biznis ideja, kod kojih se predlagači odluče da formalizuju svoj biznis, predviđeni su i nefinansijski grantovi u iznosu od hiljadu EUR“, rekla je Vuksanović.

Ona je dodala da projekat ima veoma važnu komponentu koja se odnosi na promociju preduzetništva, a glavna aktivnost u tom dijelu je kreiranje video kampanje u cilju promocije primjera uspješnih preduzetnika u Crnoj Gori.

„Takođe, biće kreiran i Vodič o otpočinjanju biznisa koji će predstaviti konkretne korake u osnivanju preduzeća u Crnoj Gori. Takođe, uz podršku Međunarodne organizacije rada, veoma važne oblasti u kojima će biti realizovani projekti u ovoj godini su promocija i razvoj zelene ekonomije i zelenog zapošljavanja, promocija ženskog preduzetništva, kao i dodatne aktivnosti u borbi protiv neformalne ekonomije“, zaključila je Vuksanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR