14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Crnoj Gori 250 preduzeća ima sertifikat Excellent SME

Ekonomija

Comments 0

U Crnoj Gori 250 preduzeća ima sertifikat Excellent SME

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
U Crnoj Gori je 250 preduzeća nosilaca sertifikata Excellent SME, koji ostvaruju više od 27 miliona EUR profita i zapošljavaju blizu 5,7 hiljada radnika.

Ta preduzeća su, kako je saopšteno iz Privredne komore (PKCG), iskazala ukupan godišnji prihod od 447 miliona EUR, a raspolažu kapitalom od preko 300 miliona EUR.

“Preduzeća koja su nosioci sertifikata su iz cijele Crne Gore, a većina je iz djelatnosti trgovine, njih 38,5 odsto, građevinarstva 17 odsto i saobraćaja 12,1 odsto. Dokazani dobar bonitet, temelj je za veću kredibilnost kod poslovnih partnera i predstavlja uštedu vremena i novca kod zaključivanja i realizacije poslovnih aranžmana”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Stručne službe PKCG.

Komora će, kako su dodali, i u ovoj godini biti posvećena širenju kruga sertifikovanih uspješnih malih i srednjih preduzeća (MSP), njihovoj promociji, organizovanju edukacija i povezivanju.

“Sertifikat se izdaje ukoliko preduzeće zadovoljava postavljene kriterijume. Dobijena bonitetna ocjena, bazirana na osnovu metodologije priznate bonitetne kuće Coface, rezultat je finansijske analize poslovanja preduzeća. Bonitetni izvještaj sadrži ocjenu platnog morala, kao i rizika poslovanja sa preduzećem”, podsjetili su iz PKCG.

Komora se, uočavajući potrebu za efektuiranjem kvaliteta kojeg posjeduju dobra MSP, u saradnji sa agencijom Coface, od novembra 2015. godine uključila u sistem sertifikacije Excellent SME.

„Ovaj projekat je zaživio u deset zemalja Evrope i širi se čime se širi i svojevrsna bijela lista preduzeća sa kojima je sigurno poslovati”, dodali su iz PKCG.

Cilj projekta je isticanje uspješnih privrednih subjekata, kao i njihovo povezivanje sa takvim preduzećima u Crnoj Gori i inostranstvu. Sertifikat Excellent SME Montenegro potvrđuje da je kompanija odgovorna i pouzdana, što doprinosi povećanju povjerenja, a njihovim poslovnim partnerima omogućava lakše donošenje poslovnih odluka u uslovima smanjenog rizika.

„U savremenim uslovima poslovanja, MSP predstavljaju motor ekonomskog rasta i ona su često posmatrana kao sinonim za privatni sektor“, rekli su iz PKCG.

Od ukupno 20 miliona preduzeća, koliko ih ima u Evropskoj uniji (EU), 99 odsto su MSP. Ona doprinose ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) EU sa 75 odsto i obezbjeđuju preko 80 miliona radnih mesta. Preciznije, u sektoru MSP je zaposleno dvije trećine ljudi od ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru EU.

„Komparativna prednost MSP se sastoji u tome što su fleksibilna za primjenu novih savremenih tehnologija, lako se adaptiraju na promjene tržišta i prilagode zahtjevima klijenata. Osim promocije privatne svojine i preduzetničkih sposobnosti, u ovim preduzećima dolazi do izražaja preduzetnička inicijativa, profitabilnost ulaganja kapitala, inovativnost i kreativnost“, kazali su iz PKCG.

MSP, kako su ocijenili, imaju izuzetno značajnu ulogu u lokalnom i regionalnom razvoju, jer su često glavni izvori nove zaposlenosti, a kooperanti su velikih multinacionalnih preduzeća i kompanija.

„U Crnoj Gori za posljednjih deset godina realni sektor karakteriše rast broja MSP, kojih je danas 19 odsto više u odnosu na 2006. godinu. Nakon prestanka rada velikih sistema koji su nekada činili okosnicu razvoja, ova preduzeća dobijaju poseban značaj pri čemu njihova uspješnost veoma opredjeljuje nivo ekonomskog razvoja. U postupku evropskih integracija podrška ovom sektoru je ocijenjena kao umjerena, pri čemu zahtijeva dodatna unapređenja u razvoju ljudskog kapitala i izvozno orjentisanih industrija“, naveli su iz PKCG.

Pristup finansiranju je, kako se zaključuje, definisan kao glavni izazov sa predlogom da Vlada pokrene program finansijske i nefinansijske podrške tom sektoru s posebnim osvrtom na razvoj konsultantskih usluga.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR