15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Emilfarb: NATO znači bezbjednost, a onda dolaze i investitori

Ekonomija

Comments 0

Emilfarb: NATO znači bezbjednost, a onda dolaze i investitori

  • Viber
-NATO je za mene više poslovni klub, nego vojni, kaže predsjednik Strateks grupe, američki biznismen Nil Emilfarb. 
Strateks grupa u Crnu Goru ulaže više od deset godina. Emilfarb je prošle sedmice boravio u Kongresu sa jednom misijom – da ukaže na važnost članstva Crne Gore u NATO-u, prije svega sa ekonomskog aspekta.
 
"NATO znači bezbjednost, a sa bezbjednošću dolaze i investicije. S obzirom na to koliko smo uložili u Crnu Goru, prirodno je da želimo da osiguramo svoje investicije. Takođe nijesu u pitanju samo moje investicije u Crnoj Gori, već i dolazak novih“, kazao je Emilfarb za Glas Amerike.
 
Poslije susreta sa zakonodavcima na Kapitol hilu, Emilfarb je istakao da je optimista da će protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u biti brzo ratifikovan. 
Napomenuo je i da je u Vašingtonu iznosio svoj stav i da ne radi za crnogorsku Vladu.
 
"Uložili smo mnogo novca u Crnu Goru i očigledno želimo da zemlja bude stabilna. Ja nijesam tipični američki investitor. Ja ulažem u zemlje širom svijeta. Ali za tipičnog američkog investitora NATO je važan, jer bi označio da je bezbjedno ulagati“, kaže predsjednik Strateks grupe.
 
Emilfarb je sa senatorima i kongresmenima razgovarao i u martu prošle godine da bi pobudio veće interesovanje za Crnu Goru.
 
Na pitanje Glasa Amerike da li postoji veće interesovanje u SAD za Crnu Goru od njegove posljednje posjete Vašingtonu, Emilfarb odgovara potvrdno.
 
"Apsolutno. Ne znam da li je to direktno povezano sa mojom posjetom, ali sve veći broj Amerikanca dolazi u Crnu Goru. Vidim da se povećao broj američkih turista“, smatra on. 
 
Strateks grupa je trenutno najpoznatija po ekskluzivnom turističkom naselju Dukljanski vrtovi, najvećoj pojedinačnoj investiciji jednog američkog državljanina u Crnoj Gori. Kompanija je, između ostalog, planirala da prošlog oktobra započne i izgradnju hotela sa pet zvjezdica i modernizaciju marine u Budvi, ali je realizacija tih projekata odgođena zbog nedostatka dozvola.
 
“Već sam se sastao sa novim ministrom turizma i urbanizma, koji je obišao Dukljanske vrtove. Važno je da zvaničnici vide šta smo uradili tamo, jer je riječ o stvarnom razvoju. Ministar je nagovijestio da će se založiti da što prije dobijemo dozvole“, kaže Emilfarb.
 
Crna Gora može da bude prvoklasna turistička destinacija i dalje, uvjeren je sagovornik Glasa Amerike, uz ocjenu da poslovna klima u zemlji mora da bude još otvorenija, te usvojeno više zakona koji bi olakšali ulaganje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR