15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ISTRAŽUJEMO: Hoće li sa gorivom poskupiti i prevoz?

Ekonomija

Comments 0

ISTRAŽUJEMO: Hoće li sa gorivom poskupiti i prevoz?

Autor: T.R.

  • Viber
Nakon što je poskupljenja svih vrsta goriva, portal Antena M je istraživao da li će to dovesti do skoka cijena gradskog i međugradskog prevoza. Iz Privredne komore to u svakom slučaju ne isključuju, ali ono što smatraju izvjesnim je da će se to negativno odraziti na konkurentnost domaćih prevoznika. Prevoznici u putničkom saobraćaju kažu da, bar za sad, poskupljenja usluga neće biti.

Kako nam je kazala Nina Drakić iz Privredne komore, teško je sa sigurnošću znati da li će doći do povećanja cijena transporta.

“Ono što mi za sad imamo od značajnog broja prevoznika jeste informacija da za sada neće povećavati svoje cijene, ali zavisi kako će se odvijati situacija na tržištu, odnosno, da li će i dalje dolaziti do povećanja cijena goriva cijena i drugih inputa, te da li će usljed velike konkurencije uspjeti da zadrže trenutnu poziciju sa takvim cijenama”, navela je Drakić.

Kako je dodala, povećanje cijena goriva, definitivno smanjuje konkurentnost prevoznika.

“Od toga da li će moći da na nekoj drugoj strani smanje troškove, odnosno da izvrše neku drugu racionalizaciju, zavisi da li će povećati cijene svojih usluga. Vjerovatnoća da povećaju cijene postoji, a kako će biti, vrijeme će pokazati”, zaključila je Drakić.

Za sad, bez promjena u cijeni međugradskog saobraćaja

Cijena međugradskog prevoza za sada ostaće nepromijenjena, sudeći prema riječima direktora Elit tursa Dragiše Radulovića.

„Bilo je i prije poskupljenja goriva a mi nismo podizali cijene karte. E sad, hoće li nam uticati na poslovnost – Hoće. Nismo podigli cijene od 2006. godine, a gorivo je u jednom momentu bilo na euro i 60 centi. Ako bih ja spustio ili povećao cijenu, konkurencija bi ostala na istom, tako da, što se mene tiče, ja ostajem na istom“, rekao nam je Radulović.

Kroz grad, takođe, po istoj cijeni

Cijene prevoza u gradskomm saobraćaju se, takođe za sad, neće mijenjati. Kako je kazao direktor Alivodić prevoznika, Haris Alivodić, poskupljenje goriva ne znači automatski I pomjeranje cijene vozne karte.

“Ne treba da znači a priori da se ta vozna karta od danas mora pomjeriti. Naravno da jako utiče, zbog toga što najveći trošak u ovom preduzeću jeste zapravo potrošnja gorva”, objasnio je Alivodić za portal Antena M.

Stoga su, dodao je, tri autobuska preduzeća na gradskom nivou dogovorila sastanak za čelnicima Glavnog grada.

“Moja je zamisao da Grad uputi hitno pismo Vladi Crne Gore, gdje bi se od njih tražile dvije stvari. Molba da beneficirano gorivo, odnosno akcize koje nam se vraćaju budu nešto veće nego do sad.

Još jedan problem sa kojim se susrijeću prevoznici, pojašnjava Alivodić, jeste činjenica da komunalna policija ne radi svoj posao jer su im, kako je dodao, ruke vezane.

“Smatramo da Dopunama Zakona o drumskom saobraćaju, koje su još uvijek u razradi, treba dozvoliti komunalnoj policiji da sprovodi Zakon o komunalnoj policiji koji je na snazi”, izričit je on.

Ukoliko ne dođe do dogovora, uslijediće povećanje cijene vozne karte, što bi, kaže Alivodić bila najnepopularnija mjera.

Nove cijene za 15 dana

Podsjetimo, cijena eurosupera 95 i 98 u narednih 15 dana će biti veća 12 centi i iznosiće 1,29, odnosno 1,33 eura.

Litar eurodizela poskupiće 16 centi  iznosiće 1,16 eura, a cijena Lož ulja za veleprodaju iznosiće 1,14 eura, a za grijanje 12 centi i koštaće 86 centi.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Iz resornog Ministarstva su saopštili da će se, saglasno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun obaviti 23. januara, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 24. januara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR