13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pavićević: Vlada građane "častila" još jednom dažbinom

Ekonomija

Comments 0

Pavićević: Vlada građane "častila" još jednom dažbinom

  • Viber
Vlada Crne Gore je, umjesto novogodišnje čestitke, građane „častila“ još jednom dažbinom, što predstavlja nastavak njene nesposobne i neodgovorne ekonomske politike koja za posljedicu ima novi udar na ionako već osiromašen džep većine stanovništva Crne Gore, poručuje potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević. 
 
"Zahvaljujući povećanju akcize na naftu i njene derivate, građani Crne Gore plaćaju najskuplje gorivo, ne samo u regionu, već i u Evropi. Jasno je koliki je to izdatak za sve tanje novčanike građana Crne Gore, a sledeće što ih čeka, zahvaljujući trenutnoj vlasti, jeste poskupljenje osnovnih životnih namirnica – hljeba, mlijeka, brašna i ostalih prehrambenih proizvoda.
 
Kada se cijene goriva u Crnoj Gori uporede sa evropskim, približne su onima u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji ili Sloveniji, a svi znamo kolike su plate u tim državama, a kolike u našoj.
 
S druge strane, cijene naftnih derivata Crnoj Gori značajno su veće nego u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, a da ne govorimo o BiH ili Albaniji. Poređenja radi, za 50 eura, u Crnoj Gori se može kupiti nešto malo više od 42 litra dizela, u Srbiji oko 45 litara, a u BiH čak oko 60 litara. Međutim, kako je Crna Gora, prema tvrđenju naše Vlade, u mnogo čemu „lider u regionu“, očigledno je da je i kad su cijene goriva u pitanju lider ne samo u regionu, već i u Evropi", poručuje Pavićević. 
 
"Akcizama se, kako kažu ekonomisti, želi smanjiti ekonomska snaga potrošača, a samim tim i potrošnja dobara sa akcizom, kako bi se otvorio prostor za izvoz tih proizvoda. Međutim, ako se zna da je ekonomska snaga crnogorskih potrošača svakim danom sve manja, a osim toga Crna Gora ne spada u zemlje koje su izvoznici nafte i njenih derivata, niti će u dogledno vrijeme biti, nije razumljivo da se povećava akciza na ove proizvode.
 
Takođe, dešavanja u pojedinim državnim firmama pokazuju da ni ovako drastično povećanje akciza za gorivo ne sređuje problem u javnim finansijama. Očigledno je da je problem kako u terapiji, tako i u onima koji je propisuju - nelegitimnoj Vladi Crne Gore", dodaje ona. 
 
Jasno je da su ove mjere pokazatelj nesposobnosti trenutne vlasti u Crnoj Gori da vodi ekonomski racionalnu i socijalno održivu politiku, a krajnju cijenu ovakve pogubne politike plaćaju građani, zaključuje Pavićević. 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR