9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulić: Svim potrošačima biće obezbijeđene dovoljne količine struje

Ekonomija

Comments 0

Sekulić: Svim potrošačima biće obezbijeđene dovoljne količine struje

  • Viber
Crnogorski elektro-energetski subjekti moraju učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da obezbijede dovoljne količine energije za napajanje svih potrošača, po postojećim cijenama i ne prenoseći trenutne tržišne poremećaje na potrošače koje su dužni da snabdijevaju.

To je ocijenjeno danas na sastanku ministarke ekonomije Dragice Sekulić sa predstavnicima energetskih subjekata u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, Sekulić je, zbog velikog povećanja potrošnje električne energije i izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika u Crnoj Gori i regionu, organizovala hitan sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore, Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, Crnogorskog operatora tržišta električne energije, Rudnika uglja Pljevlja i Regulatorne agencije za energetiku.

Navodi se da je sastanak organizovan kako bi razmotrili trenutnu situaciju i prilagodili dalje institucionalne reakcije, a sve u cilju očuvanja stabilne isporuke energije potrošačima.

"Nepovoljne vremenske prilike uslovile su ograničen rad hidroenergetskih objekata, pa u ovom trenutku glavnu stabilnost sistemu pruža rad Termoelektrane “Pljevlja”, iz koje dolazi najveći dio domaće proizvodnje, u koju se, u saradnji sa Rudnikom uglja Pljevlja, ulažu maksimalni napori da se organizuje proces proizvodnje na ekstremno niskim temperaturama, koje su bile i do -30 stepena celzijusa", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, nizak nivo akumulacija i smanjena proizvodnja u svim zemljama u okruženju dešavaju se istovremeno sa velikim porastom potrošnje, koja je u slučaju Crne Gore veća i do 25 odsto.

U saopštenju se kaže da su loše vremenske prilike u regionu, koje karakterišu duži sušni period i veoma niske temperature, dovele do naglog rasta cijena struje na berzama, ali i stvorile rizik od prekida isporuke električne energije zbog postavljanja ograničenja slobodne trgovine, koje pojedine države u regionu počinju da primjenjuju.

Iz Ministarstva su, zbog svega navedenog, apelovali na sve potrošače da, radi očuvanja stabilnosti elektro-energetskog sistema, racionalno troše električnu energiju, koliko god su to u mogućnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR