13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ME: Prioritet unaprjeđenje širokopojasnog pristupa Internetu

Ekonomija

Comments 0

ME: Prioritet unaprjeđenje širokopojasnog pristupa Internetu

  • Viber
Ubrzani razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu i usluga za koje su potrebne velike brzine, biće prioritet u oblasti politike elektronskih komunikacija, koja je odnedavno u nadležnosti Ministarstva ekonomije.
Iz Ministarstva su kazali da će prioritet biti i osiguranje dostupnosti usluga širokopojasnog pristupa pod jednakim uslovima za sve građane na cijeloj teritoriji Crne Gore.
„Tržište elektronskih komunikacija u Crnoj Gori je razvijeno, konkurentno i usklađeno sa najvišim evropskim standardima i regulativom u toj oblasti. Stanje na tom tržištu dodatno se unaprijeđuje izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, koje su krajem prošle godine usvojene u Skupštini“, navodi se u saopštenju.
 
Najznačajnije novine koje se predviđaju tim izmjenama su podizanje granice minimalne brzine širokopojasnog pristupa internetu na 70 odsto maksimalne brzine, regulacija cijena rominga, unaprijeđenje odredbi koje se tiču poslovanja operatora Univerzalnog servisa, kao i prijava prihoda operatora, odnosno obaveza vođenja odvojenog računovodstva operatora, po djelatnostima.
 
Iz Ministarstva su rekli da je prethodni period obilježio intenzivan i dinamičan razvoj tržišta elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.
 
„Podsticanje investicija za razvoj fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža, kroz punu implementaciju Zakona i valorizaciju slobodnog frekvencijskog, kao i spektra takozvane 'digitalne dividende', bile su jedne od značajnijih aktivnosti u sektoru telekomunikacija u prethodnom periodu“, dodali su iz Ministarstva, prenosi Mina biznis. 
Kako su podsjetili iz Ministarstva, sa tim aktivnostima stalno je unaprijeđivan poslovni ambijent koji operatorima omogućava uspješno poslovanje, uz neophodne investicije u taj sektor.
 
„Elektronske komunikacione mreže i infrastruktura u Crnoj Gori omogućavaju primjenu najsavremenijih tehnologija za pružanje usluga korisnicima. Preko takvih mreža i infrastrukture korisnicima u Crnoj Gori se nude skoro sve postojeće elektronske komunikacione usluge, koje se pružaju u svijetu i koje trenutno zadovoljavaju potrebe građana“, smatraju u Ministarstvu.
 
Operatori, kako je ocijenjeno, sve više ulažu u tehnološki razvoj svojih mreža, pa je evidentiran sve veći broj FTTX priključaka, preko kojih se ostvaruje pristup internetu velikim brzinama.
 
Iz Ministarstva su saopštili da sektor telekomunikacija danas doživljava strukturne promjene i još se bori sa nedostatkom dovoljnih ulaganja, pogotovo u ruralnim područjima.
„U Evropskoj uniji je u toku usvajanje paketa za jedinstveno telekomunikaciono tržište. Ono što je potrebno je jednostavnija i razmjernija regulacija u područjima gdje je na regionalnom ili nacionalnom nivou došlo do tržišne utakmice u području infrastrukture“, dodali su iz Ministarstva.
 
Neophodno je, kako je ocijenjeno, podsticati uvođenje mreža visokog kapaciteta i zadržati efikasnu tržišnu utakmicu i odgovarajući prihod u odnosu na rizike.
 
„Sve to očekujemo da će se postići u narednom periodu, s obzirom da je uspješno završena nedavna aukcija spektra i da su telekomunikacioni operatori preuzeli obavezu razvoja širokopojasnih usluga prenosa podataka“, zaključili su iz Ministarstva.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR