8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MPRR: Šansa za sve sektore da kroz IPARD like 2 unaprijede preradu proizvoda

Ekonomija

Comments 0

MPRR: Šansa za sve sektore da kroz IPARD like 2 unaprijede preradu proizvoda

  • Viber
Kroz novi IPARD like 2 poziv za dodjelu bespovratne podrške koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo prije dva dana, daje se mogućnost proizvođačima iz svih sektora poljoprivrede da unaprijede proizvodnju u dijelu prerade poljoprivrednih proizvoda, kažu iz MPRR.
„Prvenstveno, cilj podrške je usaglašavanje sa standardima bezbjednosti hrane, kao osnove za rast konkuretnosti i opstanak na tržištu, pogotovo u svijetlu pristupanja tržištu EU. Efekat je, međutim, višestruk jer jačanjem prerade poljoprivrednih proizvoda jačamo sektor proizvodnje hrane u Crnoj Gori, stvaramo dodatu vrijednost i mogućnost za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju. 
 
Bespovratna sredstva za podršku obezbijeđena su iz predpristupnih fondova EU, uz nacionalno kofinansiranje i kroz ovaj poziv na raspolaganju je iznos granta od 2,8 miliona eura. 
Prerađivači, odnosno subjekti u poslovanju sa hranom, mogu da investiraju minimalno 15.000 eura, a maksimalno 250.000 eura. Oni koji ispune uslove poziva i ugovore investiciju dobiće povrat sredstava u iznosu od 50 odsto investicije.
 
„Novi poziv za podršku kroz projekat IPARD like 2 treba da podigne nivo higijenske i zdravstvene ispravnosti hrane na nivo nacionalnih i EU standarda. Koliko je taj proces važan pokazuje iskustvo mnogih zemalja koje su prilikom ulaska u EU morale da zatvore veliki broj objekata u kojima se proizvodila hrana. Crna Gora je po osnovu Zakona o bezbjednosti hrane uradila kategorizaciju objekata koji posluju sa hranom životinjskog i neživotinjskog porijekla u prvu, drugu i treću kategoriju. U prvoj kategoriji su oni koji su usaglašeni sa EU standardima. Za drugu i treću, tačno je definisano trenutno odstupanje od nacionalnih i EU standarda. Upravo su ovi objekti potencijalni korisnici podrške kako bi se prema planovima unaprjeđenja realizovale investicije koje će dovesti do usklađenosti sa nacionalnim i EU standardima. Mogućnost podrške kroz IPARD like 2.2 data je i objektima koji nijesu bili predmet kategorizacije, odnosno subjektima koji do sada nijesu bili registrovani“, dodaje se u saopštenju. 
 
Šansu da unaprijede svoje poslovanje kroz ovaj poziv za dodjelu podrške imaju pravna lica, preduzetnici i primarni proizvođači iz sektora vezanog za mlijeko, ribarstvo i akvakulturu. Iz sektora hrane biljnog porijekla i gljiva korisnici mogu biti oni koji se bave preradom i pakovanjem primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su: prerada i pakovanje voća, povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja, maslinovog ulja i drugih proizvoda od maslina i vina. 
 
Podrška kroz ovaj poziv daje se i za klanice, a u tom dijelu korisnici mogu biti fizička lica ili privredna društva, koji se bave uzgojem goveda, ovaca, koza, tovnih piladi i ćurića, i svinja. 
 
Osnovni uslov za sve korisnike je da su upisani u Centralni registar privrednih subjekata i/ili odgovarajućih registara koji vode Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, za koje još imaju mogućnost upisa. 
 
“Investicije koje se podržavaju kroz ovaj javni poziv odnose se na adaptaciju/rekonstrukciju/izgradnju objekata i drugih pomoćnih objekata za preradu, nabavku i montažu posebne opreme i mehanizacije za proizvodnju (preradu), zatim nabavku specijalnih vozila i mehanizacije za sopstvene potrebe, na primjer, vozila za prevoz sirovog mlijeka, uključujući mobilne rezervoare sa pratećom opremom, specijalizovane rezervoare/sisteme hlađenja za kamion sa odgovarajućom opremom. 
 
Podržava se i nabavka i montaža sistema za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora za sopstvenu potrošnju, nabavka specijalne opreme i mehanizacije za pakovanje, etiketiranje i skladištenje gotovih proizvoda, zatim nabavka namjenske opreme za čišćenje, prečišćavanje i ostale usluge u objektu, kao i nabavka opreme za ventilaciju objekta, vodosnabdijevanje (ne uključujući bunare), elektro i kanalizacionu mrežu, prečišćavanje otpadnih voda i sprječavanje zagađenja vazduha i druge sisteme. Podržava se i formiranje takozvanih unutrašnjih pristupnih puteva, u cilju povezivanje pogona u okviru subjekta“. 
 
Sve detaljnije informacije o uslovima, kriterijumima poziva i načinu apliciranja potencijalni korisnici podrške mogu pronaći na sajtu Ministarstva, a biće i direktno upoznati kroz info-kampanju koja će se održati tokom naredne dvije sedmice po opštinama. Poziv će biti otvoren za apliciranje od 01. februara do 31. marta, tako da će zainteresovani imati dovoljno vremena da se pripreme.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR