10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NPCG: Projekat o upravljanju šumama u završnoj fazi

Ekonomija

Comments 0

NPCG: Projekat o upravljanju šumama u završnoj fazi

  • Viber
Projekat koji ima za cilj unaprjeđenje metode upravljanja šumama pod nazivom „Upravljanje šumama u nacionalnim parkovima Crne Gore”, a koji realizuje Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore uz podršku Vlade Kraljevine Norveške, u završnoj je fazi. 
Projekat, ukupnog budžeta od 180.000 eura, počeo je 2015. i trajaće do kraja marta ove godine. 
 
Na kraju projektnog ciklusa biće predstavljene njegove finalne aktivnosti koje, između ostalog, uključuju i organizovanje javne prezentacije i predstavljanje ključnih zaključaka, saopšteno je iz Nacionalnih parkova.
 
"Aktivnosti na ovom projektu koje su okupile stručnjake iz regiona doprinijele su da se nakon 20 godina izvrši prikupljanje i analiza relevantnih dendrometrijskih podataka na osnovu kojih je moguće sagledati opšte zdravstveno stanje, potencijale i mjerljive vrijednosti šuma u nacionalnim parkovima, njihovu potencijalnu ugroženost i ujedno predložiti mjere  njihovog daljeg istraživanja, zaštite i razvoja. 
 
Najznačajnije aktivnosti projekta bile su, između ostalog: Inventura šuma, Aktivnosti na oglednim površinama, Studijska posjeta nacionalnim parkovima u zemljama u okruženju i Organizovanje tematskog okruglog stola. Inventura šuma, kao ključna aktivnost, činila je okosnicu Projekta, a prikupljeni podaci su korišćeni za formiranje završne Studije upravljanja šumama u nacionalnim parkovima. S tim u vezi, postepeno su prikupljani terenski podaci koji su arhivirani u unaprijed formiranu bazu podataka, te potom analizirani na osnovu čega je pripremljen dokument sa mjerljivim podacima o opštem zdravstvenom stanju šuma u crnogorskim nacionalnim parkovima. 
 
Aktivnosti na oglednim površinama su uključivale realizaciju aktivnosti na mikrolokalitetima u nacionalnim parkovima na osnovu kojih su, između ostalog, objedinjeni relevantni podaci o posebnom rezervatu Manastirska tapija u NP Skadarsko jezero, prikupljeni podaci o endemično-reliktnoj vrsti bora – molika na području rezervata Hridsko jezero u NP Prokletije, definisan predlog potencijalnog posebnog rezervata u NP Durmitor, predloženo proširenje granica prašumskog rezervata u NP Biogradska gora, te izvršeno uklanjanje suvih stabala sa dva lokaliteta NP Lovćen u cilju praćenja revitalizacije šume ", navodi se u saopštenju.
 
Imajući u vidu da je dosadašnji model upravljanja u crnogorskim nacionalnim parkovima sličan iskustvima u Hrvatskoj u kojoj je već izvršeno usklađivanje zakonske legislative sa EU, a što Crnoj Gori predstoji u narednom periodu, Studijska posjeta nacionalnim parkovima u zemljama u okruženju, kao jedna od aktivnosti na Projektu, realizovana je upravo posjetom hrvatskim zaštićenim područjima i to NP Plitvička jezera, NP Sjeverni Velebit i NP Krka, navode iz  NPCG. 
 
Ključna zapažanja i saznanja tokom ove posjete ukazuju da se prirodnim vrijednostima šumama uglavnom upravlja primjenom konzervacijskih mjera, kao i da se posebno izdvaja turistički značaj šuma u hrvatskim nacionalnim parkovima.
 
Jedna od značajnijih aktivnosti na početku projekta bilo je i organizovanje tematskog okruglog stola koji je okupio više od 40 stručnjaka iz relevantnih institucija regiona i naše zemlje. 
 
Cilj skupa bila je razmjena iskustava i definisanje standarda u upravljanju šumama u crnogorskim nacionalnim parkovima. Tom prilikom regionalni eksperti predstavili su različite koncepte upravljanja šumama u zaštićenim područjima i zakonske osnove za njihovo upravljanje u zemljama u regionu, te razmijenili mišljenja o različitim konceptima upravljanja i njihovoj primjeni u praksi. 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR