16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Balkanu potrebne reforme da bi se izbalansirale finansije

Izvor: Svjetska banka

Ekonomija

Comments 0

Balkanu potrebne reforme da bi se izbalansirale finansije

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Kreatori politika na zapadnom Balkanu treba da izbalansiraju finansijske sektore u svojim zemljama da bi se podstakao dugoročni rast u regiji, navodi se u novom izvještaju Svjetske banke (SB).

U izvještaju pod nazivom Rizici i prinosi: Upravljanje finansijskim izborima u svrhu inkluzivnog rasta u Evropi i centralnoj Aziji (ECA), koji je danas predstavljen u Beču, navodi se da preveliko oslanjanje na kredite doprinosi nedovoljnoj razvijenosti tržišta kapitala i velikom broju nekvalitetnih kredita u cijeloj regiji.

Kako je saopšteno iz SB, u izvještaju se dodaje i da razvoj finansijskog sektora mora ići dalje od olakšanja pristupa bankarskom kreditu, omogućavajući izbalansiran razvoj finansijskog sistema u bankarskom i nebankarskom podsektoru, posebno tržišta kapitala i osiguranja, da bi se podržao inkluzivan rast u ECA.

“Iako je u regiji, nakon početka svjetske finansijske krize, ostvaren napredak, finansijski sektor može učiniti mnogo više na podsticanju prilika za održiv i ravnomjeran rast“, rekao je guverner austrijske Narodne banke, Ewald Nowotny.

On je dodao da izvještaj analizira ključne dimenzije razvoja u cilju podsticanja inkluzivnog rasta i nudi širu strategiju za implementaciju reformi finansijskog sektora na zapadnom Balkanu i u cijeloj ECA regiji.

Skup u Beču se, kako su kazali iz SB, fokusirao na specifične izazova na zapadnom Balkanu, uz učestvovanje predstavnika najvišeg nivoa, uključujući guvernere centralnih banaka Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Zapadni Balkan, kako je saopšteno, bilježi 16 odsto nekvalitetnih kredita, što spada među najviše na svijetu.

“U široj ECA regiji, tek oko 38 odsto odraslih ima neki vid štednje, u poređenju s prosjekom razvijenog svijeta od 54 odsto, a tek nekoliko procenata koristi osiguranje. Nepovjerenje u banke je takođe veće nego u bilo kojoj drugoj regiji svijeta”, objasnili su iz SB.

Glavni ekonomista za ECA regiju, Hans Timmer, ocijenio je da je prevazilaženje tog nepovjerenja i sve veća raznovrsnost finansijskog sistema u regiji od ključnog značaja za održiv i inkluzivan rast.

“Za to je potrebna dalja međunarodna saradnja, jer raznovrstan i stabilan finansijski sistem zahtijeva veći obim nego što mogu pružiti zemlje u ovoj regiji pojedinačno“, poručio je Timmer.

U izvještaj se navodi da za ostvarivanje održivog i inkluzivnog rasta zemlje regije treba da izbalansiraju finansijski razvoj između nekoliko dimenzija – stabilnost, efikasnost, inkluzija, dubina.

Direktor SB za zemlje zapadnog Balkana, Ellen Goldstein, saopštila je da zemlje zapadnog Balkana mogu najbolje unaprijediti inkluzivan rast fokusirajući se više na jačanje finansijske efikasnosti, povećanje štednje i razvoj tržišta kapitala.

U izvještaju se dodaje da su tokom 1990-ih zemlje širom ECA regije izabrale model brzog finansijskog razvoja, fokusiranog na rast bankovnih kredita, često finansiranih stranim kapitalom.

“Taj je model pomogao jačanju finansijske inkluzije firmi i domaćinstava, ali je i bio praćen manjom finansijskom efikasnošću i povećanom osjetljivošću. Kao posljedica, regija je bila pogođena s dvije velike bankarske krize, prva krajem 1990-ih, i potom opet nakon 2008”, zaključuje se u saopštenju.

Mina-business

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR