10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pristupanje EU znači i porast troškova u turizmu

Ekonomija

Comments 0

Pristupanje EU znači i porast troškova u turizmu

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Proces pristupanja Crne Gore EU donosi benefite, ali i izazove u turizmu smatra članica Evropskog pokreta Crne Gore Ljiljana Pjerotić.

“Što se tiče očekivanih koristi članstvo u EU svakako doprinosti poboljšanju imidža zemlje, što će uticati na povećanje turističkih posjeta ​i​ prihoda od turizma. Zatim, ono podrazumijeva nove investicije, ulaganja u komunalnu inrastrukturu što u odredjenoj mjeri doprinosi atraktivnosti zemlje za turističke posjete, a s druge strane, zbog unapredjenja imidža, saobraćajnih veza i komunalne infrastru​k​ture, članstvo u EU takodje pojačava interes privatnog kapitala za ulaganje u turističku ponudu. Realno je očekivati ​i​ porast kreditnog rejtinga zemlje, a to povlači sa sobom pad cijene kapitala na domaćem tržištu, što će opet omogućiti veće investicije u razvoj turističke ponude zemlje”,  kazala je Pjerotić za radio Budva.

Ona je navela da pored koristi, pristupanje EU podrazumijeva ​i​ određene troškove, koji se vezuju za preuzimanje pravne legislative EU, a takođe ​i​ za pojačan interes stranog kapitala za ulazak u EU.

“Što se tiče troškova koji su povezani sa usvajanjem pravne tekovine EU, oni se odnose na porast troškova u turizmu zbog preuzimanja znatno strožijih i rigoroznijih mjera zaštite na radu, zaštite potrošača ​i​ zaštite životne sredine, kao i zbog pojačane poreske presije, koja se može očekivati zbog neophodnih javnih investicija u infrastrukturu”, istakla je Pjerotić.

​Prema njenim riječima, struktura smještajnih kapaciteta i dalje je nepovoljna u Crnoj Gori, crnogorski turistički proizvod nije dovoljno diverzifikovan, turistička ponuda je i dalje orijentisana na sunce i more i sezona je prilično kratka.

“Iz tog razloga neophodno je naći rješenje u efikasnom upravljanju razvojem turističkih destinacija po ugledu na razvijene evropske turističke destinacije, odnosno neophodno je uspostavljanje destinacijskih menadžment organizacija u Crnoj Gori, koje će obuhvatiti i objediniti kratkoročne interese privatnog​ sektora i dugoročne strateške interese javnog sektora”, zaključila je Pjerotić.

(RTV Budva)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR