13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada tvrdi da je drugi blok Termoelektrane isplativ

Ekonomija

Comments 0

Vlada tvrdi da je drugi blok Termoelektrane isplativ

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Iz Ministarstva ekonomije su kazali da je studija Deloita uzela u obzir i najnepovoljnije varijante, odgovarajući na tvrdnje nevladinog sektora da je drugi blok Termoelektrane neisplativ.

„Sve varijante pokazuju da je projekat isplativ“, navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije.

Predstavnici civilnog sektora su jutros poručili da bi troškovi proizvodnje u Rudniku uglja morali da budu smanjeni, kako bi projekat gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja imao šansu da bude isplativ.

Kako se navodi u saopštenju CEE Bankwatch Network, Mreže za afirmaciju nevladinog sektora  i Green Home-a, troškovi proizvodnje bi trebalo da budu smanjeni sa prošlogodišnjih 24,21 EUR po toni na 17,5 EUR po toni oko 2027. godine, a da nije uopšte sigurno da li će takvo smanjenje stvarno biti realizovano.

“Ako Rudnik uglja nekako uspije da to realizuje, broj zaposlenih bi morao da bude smanjen za pola. Do sada, u javnosti nije predstavljen nikakav plan da se to realizuje na pravedan način”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomije su odgovorili da se studije rade za narednih 40 godina na nivou projekcija.

"Elektroprivreda  i Rudnik uglja Pljevlja su za izradu Studije izvodljivosti drugog bloka TE Pljevlja angažovali renomirane kompanije Deloitte i Fichtner, dok su projekcije cijena struje podaci takođe renomirane kompanije Poyry“, rekli su iz Ministarstva.

Ukoliko MANS, CEE Bankwatch Network i Green Home imaju bolje projekcije, ili bilo kakve, javnost Crne Gore ih, kako su poručili iz Ministarstva, još nije vidjela.

Iz Ministarstva su, u vezi sa troškovima proizvodnje Rudnika uglja, poručili da činjenice demantuju tvrdnje tri NVO.

„Fichtner je, poredeći Rudnik uglja sa rudnicima slične veličine i profilacije, predložio optimalan broj zaposlenih. Koliko će Rudnik uglja imati zaposlenih i da li će oni biti tehnološki višak ili ne, to niti piše u Studiji, niti će bio ko drugi određivati do Rudnik uglja sam“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da će druga faza tokom izgradnje značajno povećati zaposlenost.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR