13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Projekat “Hiljadu plus“: Moguće produženje roka za zaključenje ugovora

Ekonomija

Comments 0

Projekat “Hiljadu plus“: Moguće produženje roka za zaključenje ugovora

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Banke koje učestvuju u projektu Hiljadu plus će, ukoliko ocijene da je izvjesno da kod pojedinačnog slučaja nije moguće sklopiti ugovor o kreditu u predviđenom roku, obavijestiti Projektni odbor, koji će imati obavezu da donese odluku o mogućem produženju.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su saopštili da će se banka u tom smislu obratiti Projektnom odboru za ekstenziju roka, nakon čega će se to pitanje riješiti na relaciji Projektni odbor - banka.

Kako piše Mina-biznis, iz Ministarstva su kazali da im se u prethodnom peirodu javio određeni broj građana koji učestvuju u projektu Hiljadu plus sa molbom da se produži rok važenja vaučera.

„Odlukom o kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita građanima radi obezbjeđenja stambenih objekata za socijalno stanovanje, definisano je da imalac vaučera sa odabranim investitorom zaključuje predugovor o kupovini stana koji je prijavljen učešćem u projektu. Vaučer važi 60 dana od dana izdavanja“, objasnili su iz Ministarstva.

Ukoliko se vaučer ne iskoristi za zaključivanje predugovora o kupovini stana, korisnik se, kako su podsjetili, isključuje sa rang liste, a prvi naredni sa liste čekanja zauzima njegovo mjesto.

„Iz navedenog je jasno da vaučer služi za sklapanje predugovora sa odabranim investitorom, odnosno građevinskom kompanijom. Taj korak su završili svi građani koji učestvuju u projektu, a koji su nas kontaktirali“, dodaje se u saopštenju.

Pored pomenutog roka od 60 dana za imaoce vaučera za sklapanje predugovora sa građevinarom, Projektni odbor je definisao i rok za realizaciju svih aktivnosti u pogledu zaključenja ugovora o kreditu sa bankom na 30 dana od momenta kada aplikand preda banci potpisani predugovor sa građevinanskom kompanijom.

„Činjenica je da je rok od 30 dana relativno kratak da se sve procedure završe, jer se svaki slučaj cijeni pojedinačno i uslovljen je odlukom kreditnih odbora u bankama. Takođe je potrebno sklopiti ugovore o osiguranju, što iziskuje dodatno vrijeme“, rekli su iz Ministarstva.

U prvoj fazi podjele, vaučere je dobilo 400 porodičnih domaćinstava kao i 55 domaćinstava sa liste čekanja.

Iz Ministarstva su najavili da je za ponedjeljak planirana dodjela druge grupe vaučera za građane sa liste čekanja.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod CEB-a, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke.

Projekat građanima omogućava uštede obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

 

Izvor: Mina biznis

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR