13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medojević dostavio amandman na Zakon o konverziji kredita

Ekonomija

Comments 0

Medojević dostavio amandman na Zakon o konverziji kredita

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, danas je u skupštinsku proceduru dostavio amandman na Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure, u cilju preciznije definicije načina i metodologije njihovih obračuna.

Amandmanom se definiše da se otplatni plan kredita za period na koji je odobren utvrđuje korišćenjem nominalne kamatne stope od 8,2 odsto godišnje, primjenom složenog kamatnog računa i dekurzivnim načinom obračuna, sa stanjem duga na dan ustupanja potraživanja za dospjelu, neplaćenu glavnicu, dospjele, a neplaćene redovne kamate, počev od zaključenja ugovora o zajmu do dana kada je on ustupljen trećim licima, i nedospjelu glavnicu.

Grupa poslanika 1. avgusta je ponovo u skupštinsku proceduru predala Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Predlog je, na inicijativu Medojevića, potpisalo 39 poslanika.

Pored poslanika DF-a, Predlog su potpisali i svi poslanici koji pripadaju Klubu nezavisnih poslanika, Albanske Alternative, Socijaldemokratske (SDP) i Socijalističke narodne partije (SNP), kao i poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI), Ljerka Dragičević.

Poslanici su potpisali i zahtjev za vanredno održavanje sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrao Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u CHF u eure, koja bi bila održana 30. avgusta, prenosi MINA-business.

Skupština krajem jula nije u načelu usvojila predložene izmjene i dopune zakona, koji je podnio Medojević, što je izazvalo negodovanje njega i njegovih partijskih kolega. Za usvajanje je bio potreban još jedan glas.

Nakon toga je dogovoreno da se krajem avgusta zakaže sjednica na kojoj će se izglasati izmjene i dopune Zakona, ali da se prije toga obave konsultacije svih uključenih strana.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji. Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR