14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U septembru probijanje tunela Jabučni krš

Ekonomija

Comments 0

U septembru probijanje tunela Jabučni krš

  • Viber
Građevinska operativa kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CBRC) narednog mjeseca bi trebalo da počne probijanje tunela Jabučni krš, jednog od najzahtjevnijih objekata na četvrtoj dionici autoputa od Uvača do Mateševa.

Građevinski inžinjer Almira Hasanović kazala je za Pobjedu da se uskoro očekuje veća dinamika radova na tom dijelu gradilišta.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju tunela Jabučni krš. Taj tunel ima dvije tunelske cijevi, desnu u dužini od 1,35 hiljada metara i lijevu dužine 1,45 hiljada metara", navela je Hasanović.

Prethodni period je, kako je dodala, iskorišćen za pripremne radove. Gradili su se prilazni putevi kao i smještajni objekti u blizini gradilišta kako bi se po potrebi organizovao rad na gradilištu bez prekida, u tri smjene.

Početkom avgusta su završena geološka bušenja kojima je riješen problem zemljišta.

"Prethodna geodetska dokumentacija je bila neprecizna zbog toga što je nastala aviosnimanjem, pa su se na projektovanim trasama pojavili geološki problem", rekla je Hasanović, prenosi Mina. 

Inžinjerske ekipe CRBC-a su prethodnih mjeseci utvrdili nove i stvarne geodetske podloge prema kojima će biti izmještena trasa na pojedinim tačkama autoputa kroz Jabuku. Time su stvoreni uslovi da se kompletira projektna dokumentacija na toj dionici.

Dinamiziranje radova spremno očekuju i crnogorski građevinari koji su dobili saglasnost od Ministarstva saobraćaja da budu angažovani kao podizvođači.

Saglasnosti su dobili podgoričke kompanije Geo Max Group, Inter prospekt i Entesis, Institut Sigurnost, Geo projekt, Hidrokop, Gratum L, Beton Montenegro, Bemax, Montenegro petrol, Cijevna komerc, Čelebić, Tošković, Indel inžinjering, Civil Engineer, Mediks, nikšićka preduzeća Ramel, Exploring i Ening, danilovgradska kompanija Jawel Crna Gora i bjelopoljska Geotehna.

Na taj način će se realizovati klauzula ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa koja podrazumijeva da 30 odsto ukupne vrijednosti investicije realizuju domaći građevinari.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR