16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Aleksandar Devin – Ratnički narod Crne Gore

Istorija

Comments 0

Aleksandar Devin – Ratnički narod Crne Gore

  • Viber
Tekst “Ratnički narod Crne Gore” Aleksandra Devina, na crnogorski jezik preveo je gospodin Slobodan Jovanović. Tekst je objavljen u časopisu Matica br. 59, jesen 2014.

RATNIČKI NAROD CRNE GORE

“Hrabar i izdržljiv narod su Crnogorci, s pravom čuveni po svojoj vjekovnoj borbi protiv turske moći i po čvrstoj riješenosti da osvoje nacionalnu nezavisnost. U njihovoj domovini, zemlji Crne Gore, kako joj glasi ime, đe vukovi i divlji veprovi slobodno lutaju između četinarskog i bukovog drveća na uzvisinama, i ljudi se moraju žestoko boriti sa prirodom za svoje potrebe ukoliko žele da opstanu, a bespoštedna vježba za to takmičenje, ništa manje nego ratna disciplina, uticala je da se izgradi rasa sposobna za izuzetnu fizičku izdržljivost.

Kao rođeni ratnici, crnogorski muškarci dugo su smatrali ratovanje svojom najvažnijom aktivnošću i ponosno su pokazivali svoja znamenja i obilježja vojne službe. Hrabri i neustrašivi, ali nikada u mirnodopsko vrijeme ne izlaze bez pune oružane spreme – pištolja, dugog bodeža za pojasom i puške obješene o rame. Moderni način ratovanja je učinio zastarjelim njihovo staro oružje – mač sa drškom optočenom zlatom ili srebrom, pištolj neprocjenjive izrade, dugu pušku ukrašenu sjajnim zlatom – ali Crnogorac i dalje nalazi zadovoljstvo u veličanstvenosti svoje odežde…”

Kako bi pročitali kompletan sadržaj teksta kliknite OVDJE .

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR