15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodni festival glumca početkom novembra u Nikšiću

Kultura

Comments 0

Međunarodni festival glumca početkom novembra u Nikšiću

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Međunarodni festival glumca biće održan od 3. do 8. novembra u Nikšiću. Tradicionalnu pozorišnu smotru u slavu glumca, organizuju Nikšićko pozorište i Opština, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Selektor i umjetnički rukovodilac Festivala Goran Bulajić, kazao je da će na sceni Nikšićkog pozorišta u takmičarskom dijelu biti pet nagrađivanih predstava koje imaju dug pozorišni život i osvjedočenu komunikaciju sa publikom, u kojima igraju jedna od najvećih imena eks jugoslovenskog prostora.

„Nikšićki Festival je oslonjen na glumca i na njemu se dodjeljuju samo glumačke nagrade, što ga čini posebnim i izazovnim. Ovogodišnja selekcija imala je to u vidu i očekujemo dobar rezultat i dobru komunikaciju sa nikšićkom publikom, koja je veoma zahtjevna i sofisticirana“, rekao je Bulajić na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu.

Međunarodni festival glumca 3. novembra otvoriće predstava „Voz“ Zvezdara teatra iz Beograda, po tekstu Kormaka Makartija, u režiji i adaptaciji Voja Brajovića, u kojoj uloge tumače sergej Trifunović i Voja Brajović.

Druga predstava na Festivalu biće „Art“, po tekstu često izvođenom i nagrađivanom Jasmine Reze, u režiji Miljana Prljete i Agencije „Tri za groš“ u kojoj igraju Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta.

Treće festivalske večeri biće predstava „Šćeri moja“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, čiji tekst potpisuje Maja Todorović, režiju i adaptaciju Ana Vukotić, dok će likove na scenu „iznijeti“ glumačka ekipa - Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Danilo Čelebić, Mišo Obradović, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Radusinović, Goran Vujović, Zoran Vujović i Dušan Kovačević.

Predstava „Divlje meso“ Narodnog pozorišta iz Sarajeva, po tekstu Gorana Stefanovskog i u režiji Dina Mustafića, obilježiće četvrto veče Festivala, a u toj “drami vijeka“, jugoslovenske dramaturgije, kako su je nazivali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, uloge tumače Josip Pejaković, Vesna Mašić, Aldin Omerović, Amar Selimović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić – Tarakčija, Branko ličen, Džana Pinjo, Zijah Sokolović, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Merima Lepić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Raisa Bužimkić.

Festival glumca zatvoriće nagrađivana predstava Šekspir na Egzit /SHAKEspeare na Exit/, Teatra Exit iz Zagreba, u režiji Marka Raguža, u kojoj Željko Anočić, Marko Matkovičić i Saša Anočić donose zanimljivu tragično - komičnu igru po Šekspirovim fragmentima.

Bulajić je saopštio da ove godine u takmičarskom dijelu neće biti šeste predstave, već će to veče biti posvećeno pobjednicima – glumcima, a na sceni Nikšićkog pozorišta nastupiće Srđan Bulatović i Darko Nikčević sa gudačima, koji su nedavno svirali u Karnegi holu.

O najboljima na Festivalu odlučiće žiri u čijem su sastavu Meto Jovanovski, Dubravka Drakić i Sreten Mitrović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR