9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Velikani iz regiona koji su nas napustili u 2016.

Kultura

Comments 0

Velikani iz regiona koji su nas napustili u 2016.

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Tokom prethodne godine napustili su nas slavni i dragocjeni umjetnici iz regiona.

Spisak koji je objavio B92, prenosimo integralno.

Dušan Golumbovski

Smrt glumca Dušana Golumbovskog obilježila je sam početak godine, 3. januar. Kada je neko poznatiji po imenu uloge nego po svom ličnom, to mnogo govri o uspjehu koji je stekao kod publike. A njega je obilježio lik Ozrena Soldatovića, tajkuna iz serije "Srećni ljudi", koji je nastavio da živi i u seriji "Bela lađa".

Dragan Nikolić

Odlazak Dragana Gage Nikolića, čuvenog šmekera sa Crvenog krsta, bila je prva velika tužna vijest u nizu onih koje su obilježile 2016. godinu. Napustio nas je 10. marta, u 72. godini. Poznat po neponovljivom šarmu, Gaga je bio pravi predstavnik starog i modernog Beograda, neprevaziđena pojava srpskog filma.

Od debitovanja u filmu „Pravo stanje stvari“ 1964. godine, gotovo svaka njegova uloga ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj kinematografij, a njegovo ime doslovno je odredila TV serija „Dovoljno je ćutati“ iz 1965. godine. U kajronu sa imenima glumaca umjesto njegovog krštenog imena Dragoslav napisan je nadimak Dragan, koji će ostati njegovo glumačko ime za cijeli život. Filmovi „Kad budem mrtav i beo“, „Nacionalna klasa“, „Ko to tamo peva“, „Banović Strahinja“, „Balkan ekspres“, „Poslednji krug u Monci“, serija „Otpisani“... samo su neka od ostvarenja koja je obogatio svojom ličnošću. Zahvaljujući njemu i mangupi su postali dragi momci, a zbog uloge naratora koju je imao u filmu „Gde cveta limun žut“ iz 2006. godine nema osobe koja nije pustila suzu pred strašnom sudbinom srpskog vojnika u albanskoj golgoti. Posljednji film kojim je obradovao publiku bio je „Montevideo, vidimo se”.

Sa svojom životnom saputnicom, glumicom Milenom Dravić bio je u braku od 1972. godine.

Marinko Madžgalj

Dvije nedjelje nakon smrti Dragana Nikolića sve je šokirala vijest o odlasku mnogo mlađeg glumca na koga su se svi toliko navikli i koji je ostavio takav trag da se činilo kao da je Gagin vršnjak. Marinko Madžgalj umro je 26. marta, u 37. godini. Čovjek velikog muzičkog i glumačkog talenta, iako rođen u Beogradu, odrastao je u crnogorskoj prijestonici, a u njegovoj ličnosti kao da se spojio šarm oba grada. U svaku ulogu unosio je posebnu živost i prijatnost, što ga je, kažu prijatelji, krasilo i privatno. Stalni član „Ateljea 212“, obogatio je i mnoga filmska ostvarenja, i to raznorodna.

Proslavio se kao Čeda Velja u seriji „Crni Gruja“, a posebno je ganuo srca gledalaca likom emotivnog Safeta u seriji „Ranjeni orao“. Poznata je scena u kojoj glumac pjeva sevdalinku „Kradem ti se u večeri rane“. Ona ga je, pored pjesme Zdravka Čolića „Svadbarskim sokakom“, koju je izvodio u predstavi „Brod plovi za Beograd“, ispratila i na komemoraciji u „Ateljeu 212“.

Sa Ognjenom Amidžićem bio je član grupe „Flamingosi“.

Bata Živojinović
Maj mjesec obilježio je odlazak velikana kugoslovenskog glumišta Velimira Bate Živojinovića. Još od debitovanja u filmu „Pesma sa Kumbare“ 1955. godine obećavao je ono što se ispostavilo tačnim decenijama kasnije – postao je nezamjenlji dio jugoslovenske kinematografije, jedno od njenih najpoznatijih lica. Svoj talenat pretočio je u oko 350 filmova, od kojih je 17 manje poznatih vesterna snimljenih u Njemačkoj. Nezamjenljiv je dio „crnog talasa“ jugoslovenskeog filmu nastalog početkom 60-ih, a posebno je poznat po ulogama u partizanskim filmovima. „Valter brani Sarajevo“ donio mu je vanrednu popularnost čak u Kini. Fimovi „Kolubara“, „Bitka na Neretvi“, „Derviš i smrt“, „Lepa sela lepo gore“, „Ptice koje ne polete“, „Balkanska pravila“ samo su neki od naslova koji asociraju na velikog Batu Živojinovića.

Velimir Bata Živojinović bio je veliki zavodnik, a Lula njegova životna ljubav.

Manda

Na sahrani kolege Bate Živojinovića održao je dirljiv govor, koji su svi prepričavali, a nedugo zatim otišao je i on. Veseli Manda. Nevjerovatno za sudbinu jednog glumca, pozlilo mu je na pozorišnim daskama, u toku predstave, dok je igrao Kapetana Kuka u „Petru Panu“.
Replike koje su izgovarali likovi njemu povjereni pamte se i ponavljaju kao biseri domaćeg filma. „Lepa sela leo gore“ ne bi bila jedan od najboljih srpskih filmova da čuvenog Viljušku nije odigrao neponovljivi Manda. A kakvi su tek Terza iz „Tri palme za dve bitange i ribicu“, Radovan iz „Mrtav ladan“, Kurjak iz „Ivkove slave“... A Milašin iz serije „Selo gori, a baba se češlja“ postao je najdraži gost svakog srpskog doma.
Čovjek koji je nepogrešivo i sa mejrom iznio svaki komični lik rastužio je sve koji su voljeli bar jedan film u kome je igrao
Manda je umio da oživi svaki lik, a njegove replike prepričavale su se kao najveći biseri domaćeg filma.

Lola Novaković

Pored glumačkih legendi, u ovoj godini napustile su nas i tri umjetnice. Kraljica evergrinova, Lola Novaković, preminula je 3. aprila u 81. godini. Predstavnica Jugoslavije na „Pjesmi Evrovizije“ 1962. godine ostavila je iza sebe oko 500 tonskih zapisa pjesama izdatih na oko 50 albuma.

Jadranka Stojaković 

Jadranku Stojaković svi će pamtiti po neprolaznoj pjesmi "Što te nema".
Za njom je, 3. maja, nekadašnja Jugoslavija ostala bez još jedne velike umjetničke duše. Jadranka Stojaković, žena nježnog osmeha, autorka čuvene pjesme "Što te nema", ali i "Sve smo mogli mi", "Ima neka tajna veza" i još mnogih drugih, umrla je u 65. godini.

Esma Redžepova

Esma Redžepova zbog svoje humnosti bila je kandidat za Nobelovu nagradu za mir.
Na samom izmaku godine, 11. decembra, u 73. godini života, svijet je napustila i žena koja je udomila 48 djece. Esma Redžepova, makedonska pjevačica romskog porijekla i tekstopisac, bila je poznata po izuzetnom glasu i energiji koju je donosila svojim interpretacijama, ali i po humanitarnom radu. Nastupila je u više od 15.000 koncerata, a od njih je 2.000 humanitarnih. Izdala je 108 singlova, 20 albuma, snimila šest filmova. Zbog svoje humnosti bila je kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

Mira Stupica

Velika dramska umjetnica Mira Stupica napustila nas je 19. avgusta, samo dva dana nakon svog 93. rođendana. Ostavila je izuzetan trag u dramskoj umjetnosti, i na sceni i na platnu. Dobila je najprestižnija priznanja, proglašena glumicom 20 vijeka.

Za sobom je ostavila i autobiografsku knjigu „Šaka soli“ u kojoj je pišući o svom životu i karijeri ispisala i upečatljivu sliku jedne epohe.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR