Hamburg dobio najbolju koncertnu dvoranu na svijetu, ali je Njemce skupo koštala

Januar 11, 2017 - 23:24

U Hamburgu je nakon višegodišnje gradnje i skandala oko troškova uz prisustvo kancelarke Angele Merkel i predsjednika Njemačke Joakima Gauka, otvorena arhitektonski jedinstvena Filharmonija na Labi.

"Toliko smo oduševljeni akustikom u ovoj dvorani da smo uvjereni smo da se radi o najboljoj koncertnoj dvorani na svijetu", rekao je uoči otvorenja Glavni muzički direktor Hamburga dirigent Kent Nagano.

filharmonija

Filhamonija na Labi se gradila više od deset godina i njena gradnja je bila propraćena brojnim skandalima oko finansiranja.

Prvobitni troškovi gradnje zdanja švajcarskog arhitektonskog studija Herzog&Meuron trebalo je da iznose 77 miliona eura. Na kraju se cijena više nego udeseterostručila tako da su se konačni troškovi popeli na 789 miliona eura.

Stručnjaci visoku cijenu povezuju s činjenicom da se pri gradnji posezalo za individualnim rješenjima, a ne industrijski proizvedenim djelovima, a jedinstvenu akustiku dvorane je trebalo zaštititi od buke prometne luke u kojoj se nalazi, što se pokazalo kao vrlo komplikovani naum.

Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektovala Zaha Hadid, slavna arhitekta koja je preminula prošle godine.

 

Postavite komentar