11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hamburg dobio najbolju koncertnu dvoranu na svijetu, ali je Njemce skupo koštala

Kultura

Comments 0

Hamburg dobio najbolju koncertnu dvoranu na svijetu, ali je Njemce skupo koštala

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
U Hamburgu je nakon višegodišnje gradnje i skandala oko troškova uz prisustvo kancelarke Angele Merkel i predsjednika Njemačke Joakima Gauka, otvorena arhitektonski jedinstvena Filharmonija na Labi.

"Toliko smo oduševljeni akustikom u ovoj dvorani da smo uvjereni smo da se radi o najboljoj koncertnoj dvorani na svijetu", rekao je uoči otvorenja Glavni muzički direktor Hamburga dirigent Kent Nagano.

filharmonija

Filhamonija na Labi se gradila više od deset godina i njena gradnja je bila propraćena brojnim skandalima oko finansiranja.

Prvobitni troškovi gradnje zdanja švajcarskog arhitektonskog studija Herzog&Meuron trebalo je da iznose 77 miliona eura. Na kraju se cijena više nego udeseterostručila tako da su se konačni troškovi popeli na 789 miliona eura.

Stručnjaci visoku cijenu povezuju s činjenicom da se pri gradnji posezalo za individualnim rješenjima, a ne industrijski proizvedenim djelovima, a jedinstvenu akustiku dvorane je trebalo zaštititi od buke prometne luke u kojoj se nalazi, što se pokazalo kao vrlo komplikovani naum.

Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektovala Zaha Hadid, slavna arhitekta koja je preminula prošle godine.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR