11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pero Zubac sprema knjigu iznenađenja

Kultura

Comments 0

Pero Zubac sprema knjigu iznenađenja

  • Viber
Prošlo je više od pola vijeka kako je pjesnik Pero Zubac napisavši čuvenu poemu "Mostarske kiše" postao pjesnička zvijezda, čiji su stihovi postali svojevrsna himna zaljubljenih.

Zupčevo pero nije se umorilo, pišu Nezavisne novine.

'' Spremam jednu knjigu iznenađenja koja ima veze sa Lazom Kostićem, a posebno sa Lenkom Dunđerski. Čekam da u "Prometeju" objave moju novu zbirku pjesama "Pisma D. T. na nebesku adresu" , otkrio je on dodajući da kompletira i novi poetski rukopis za sarajevski "Rabic Art".

''Godinama sam se borio za osvjetljavanje lika Lazara Kostića, doprinio dosta da mu se podigne spomenik u Novom Sadu, napisao knjigu "Lenka Dunđerska" i objavio je 2009, kao poklon prijateljima, nije bila u prodaji, mogla se dobiti samo kao dar '' prisjeća se pjesnik koji je zajedno sa piscem Milovanom Vitezovićem dogovarao da snime seriju "Doba Dunđerskih".

Iako još nije pogledao novi Šotrin film "Santa Maria della Salute", ne sumnja da je veliki majstor režije sve to uradio kako inače umije. ''Mene raduje što se Lenka i Lazo nalaze ponovo u centru lijepe pažnje novih generacija. Radi toga sam i pisao knjigu o Lenki i kompozitor Miroslav Štatkić, na moj libreto, napisao je operu "Lenka". Ona, nažalost, još nije izvedena, bez obzira na porudžbinu Srpskog narodnog pozorišta.

Napisao je scenarija za osam dokumentarnih filmova i cjelovečernji film o Jovanu Jovanoviću Zmaju. ''U srpskoj poeziji danas, kao i uvijek, nema ništa posebno novo, ništa posebno oduševljavajuće, ništa posebno zabrinjavajuće. Proteže se poezija koliko joj guber dozvoljava'' smatra Zubac. Napominje da su umjetnici oduvijek u nezavidnom položaju. 

 Kao televizijski autor i urednik napisao je i realizovao više od 400 scenarija za dokumentarne, muzičke, zabavne, umjetničke i emisije za djecu i mlade.

Bio je urednik popularnih serijala za djecu "Muzički tobogan" i "Fazoni i fore". '' Niti gledam, niti volim, niti odobravam rijaliti programe''prokomentarisao je pjesnik poplavu novih TV sadržaja. Ima rješenje za probleme umjetnika i recept za bolje stanje u kulturi. ''Potrebni su nam pravi ljudi na pravim mjestima. Evo, prvi put u Vojvodini, od oslobođenja a, koliko sam upamtio baveći se Lazom i Lenkom, i od prisajedinjenja, jedan dobar pjesnik je predjsednik Vlade Vojvodine, a jedan dobar kompozitor sekretar za kulturu, informisanje i vjere u Vladi Vojvodine '' završio je Zubac razgovor nastavljajući književnu misiju. 

Izvor: Nezavisne novine

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR