16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NIN-ova nagrada Ivani Dimić za "proznu fugu o ljubavi i smrti"

Kultura

Comments 0

NIN-ova nagrada Ivani Dimić za "proznu fugu o ljubavi i smrti"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Dobitnik 63. NIN-ove nagrade za najbolji roman godine je Ivana Dimić za roman "Arzamas".

Podsjetimo, u najužem izboru za nagradu bili su i Vladan Matijević za roman "Susret pod neobičnim okolnostima" (Laguna), Vladimir Tabašević za roman "Pa kao" (Laguna) i Vladislav Bajac za "Hroniku sumnje" (Geopoetika).

Odluku o dobitniku slavne nagrade donio je žiri u sastavu Božo Koprivica (predsjednik), Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović i Mihajlo Pantić.

Ivana Dimić rođena je u Beogradu 1957. godine. Napisala je pet knjiga kratkih priča, drama i TV scenarija.

Autorka nagrađenog djelam koje je publikovala Laguna, rekla je da je "Arzamas" jednostavna priča o dementnoj majci koja umire i ćerki koja je čuva, navodeći da je nesvakidašnja i zanimljva forma romana koji predstavlja priču o tom da je ljubav jača od smrti.

Istakla je da je riječ "Arzamas", koji je grad u Rusiji u kojem su naučnici pravili atomsku bombu, uzela za moto jer je priča o bolesti i smrti, priča o "arzamaskom užasu" u kojem se nalazi ćerka koja čuva bolesnu majku.

Član žirija Mihajlo Pantić je obrazlažući odluku rekao da roman "Arzamas" tematizuje jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija - odnos kćeri i majke.

"Taj i takav odnos je u srpskoj književnosti rijetko kada izdašnije i umjetnički uspjelije obrađivan. Pripovijedanje u 'Arzamasu' teče smjenom dramskih, dijaloških i proznoesejističkih pasaža, dok se u dramskoj kolokvijalnoj formi i njoj imanentnoj graničnoj situaciji predočava sva složenost ljubavi dva bliska, a tako različita bića, od kojih je jedno u zenitu, a drugo na kraju života", rekao je on.

"Prozna fuga o ljubavi i smrti u kojoj je ljubav uprkos smrti ona sila koja iskupljuje i osmišljava sam život", rekao je on.

Članica žirija Tamara Krstić ocijenila je da je nije lako "živjeti i pisati na premisama jednog svijeta kog više nema i u onom svijetu u kojem ništa više ne važi ".

"Odabrana knjiga Ivane Dimić je dokazala da je jezik jedino prisustvo ukorijenjenosti u stvarnost, a da je jezik taj kojim se oblikuje najviše književnost", rekla je ona a pohvalila je i roman Vladimira Tabaševića.

Nagrada će biti uručena 23. januara na obilježavanju 82 godine postojanja NIN-a, jednog od najuticajnih nedjeljnika u našem regionu.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR