13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najpoznatiji crnogorski policajac preporučuje: Knjige koje morate pročitati

Kultura

Comments 6

Najpoznatiji crnogorski policajac preporučuje: Knjige koje morate pročitati

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Sa vjerovatno najnačitanijom osobom u Crnoj Gori, kolašinskim policajcem koji razbija sve predrasude već smo vas upoznali.

Milo Šćekić pročitao je na hiljade knjiga različitih žanrova, ali glad ne jenjava već ga, kako nam je kazao, čitalački eros i patološka znatiželja svakodnevno uvuku u neke nove korice.

Njegova intimna biblioteka vrlo je neujednačena, jer napamet zna ajete iz Kurana, satima može da govori o Ničeu ili da citira Dostojevskog. Zato mu je bilo izuzetno teško da nam napravi izbor pet knjiga koje bi preporučio svima.

 

"Enciklopedija mrtvih", Danilo Kiš 

Posrijedi je knjiga koja je umnogome inicirala moju literarnu svijest i pobudila interesovanja za oblasti koje do tada nijesam ispitivao posvećeno i predano kao poslije tog literarnog iskustva.

Senzibilni pristup ovoj knjizi u mojoj uobrazilji je proizveo jednu neutaživu žudnju da nastavim da istražujem raznolike knjige, kako bih joj se vraćao produhovljen znanjima i mudrošću koja bi mi pomogla da još dublje prodrem u bezmjerne dubine i slojevitu varijaciju Kišovog teksta.

Sam naziv ovoga djela u sebi sadrži Kišovu najintimniju potrebu da u jednoj sažetoj formi obujmi sveukupnost naših života u svoj svojoj efemernosti; sveukupnost naših nastojanja, nada, zamisli... Iznad svega, da priču proširi i razgrana u svim pravcima; i istovremeno sažme!

 

"Poznavanje čovjeka", Alfred Adler

Mnogo puta sam se vraćao Adleru, fasciniran njegovom savremenošću i svevremenošću. Naročit utisak na mene je ostavilo  "Poznavanje čovjeka", kroz koje provijava istinski humana vizija rješavanja psiholoških problema; mogućnost shvatanja života i ljudska veličanstvenost u kreativnosti koja se nalazi u svima nama...

Adler nam ukazuje da mi možemo oblikovati svoju sudbinu. Moja fasciniranost ovim djelom ne prolazi, prepoznajem ga u socijalnoj psolihoanalizi, egzistencijalnoj i humanističkoj psihologiji, aktuelnoj (popularnoj) psihologiji, kroz sve te discipline osjećam topli proplamsaj Adlerovog objašnjenja fenomena zvanog - čovjek!

 

"Sofijin svijet", Justejn Gorder

U kombinaciji književnosti i filozofije, Gorder nas na suptilno kreativan način, kroz igru, vodi stazama istorije ljudske mudrosti, kojima mi, rukovođeni njegovom delikatnom maštom, prokrstarimo očarani i to je knjiga koja me nikada ne ostavi ravnodušnim.

Poseban senzibilitet djelu daje četrnaestogodisnja Sofija Amundsen, koja nas inficira svojom znatiželjom da u društvu sa njom krenemo u intrigantnu i uzbudljivu zemlju filozofskih čuda.

Knjiga me neodoljivo podsjeća na kreativni spoj filozofske znatiželje ka mudrosti i neodoljivo zavodljivog šarma "Alise u zemlji čuda".

 

"Unutrašnji zamak", Sv. Tereza Avilska

Malo je djela koja u sebi sadrže bogatstva mistike, ezoterije, simbolike i religioznih dubina kao ovo bezvremeno djelo. Držim da pristalice svih religioznih sistema u ovoj knjizi mogu naći bezmjerne nagovještaje i potvrde svojih najautentičnijih vjerovanja i stremljenja.

Svačija duhovna čežnja može se zatomiti ovim slojevitim tekstom, naći potvrdu svoga ali i shvatanja drugog i drugačijeg pogleda na duhovne dimenzije. U njoj će svoj najautentičniji izraz prepoznati pripadnik rimo-katoličke vjeroispovijesti, pravoslavac naslutiti svoj duhovni put, budista i hinduista vidjeće mandalu, kabalista naći svoje simbole, sufijski redovi svoje puteve...

 

"Da Vinčijev kod", Den Braun

Naposlijetku i jedan naslov iz domena beletristike - interesantna priča o krajnje misterioznoj šifri skrivenoj u djelima Leonarda da Vinčija.

Bićemo svjedoci očajničke trke po evropskim gotskim katedralama i raskošnim zamkovima. Pred nama se otkrivaju nevjerovatne istine, nepristupačne vjekovima; zakulisne radnje i zavjere skovane nekada davno...

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Baja

Ovo je najcudniji policajac,ako se uzme u obzir opste misljenje o njegovoj struci.

Gana

Baš me zanima njegov muzički ukus.. Bluz nosi u očima, mada ne isključujem ni džez

Marija

Svaka čast Milo! Raritetan je i prevashodno unikatan takav spoj inteligencije i poštenja. Puno sreće želim!