10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Upoznajte sudanske piramide

Izvor: foto:national geografic

Mozaik

Comments 1

Upoznajte sudanske piramide

  • Viber
Prema nekim arheolozima u jednom malom delu Sudanske pustinje - ima više piramida nego u cijelom Egiptu zajedno.

Sa više od 250 grobnica, sudanska nalazišta daleko su bogatija od najpoznatijeg 'staništa' piramida, onog u Egiptu.

Vjerovatno ste čuli za američke i bosanske piramide, ali za ove bi se kladili da nijeste! Sudanske piramide u Merou podjednako zadivljuju svojom istorijom, strukturom i ljepotom, a za uživanje u ovom prizoru nećete se morati gužvati sa hiljadama turista kao u Egiptu jer sudanske piramide još nijesu ostvarile pravi turistički potencijal.

Meroe je bio glavni grad kraljevstva Kuš kojim su vladali Nubijski kraljevi. Stare 4600 godina, Merojske piramide građene su u takozvanom nubijskom stilu koji karakterišu strmine i male baze.

Ove piramide ne samo da su samo impresivne nego ih ima dovoljno za jedan veliki fotosešn! Prema nekim arheolozima u jednom malom delu Sudanske pustinje - ima više piramida nego u cijelom Egiptu zajedno.

Kao i egipatske tako su i sudanske piramide građene kao grobnice. Piramide su ponosno stajale sve do 1880. godine kada ih je poprilično oštetio talijanski istraživač Giussepe Ferilini u potrazi za skrivenim blagom. I dok je većina piramida obnovljena, neke su ipak ostavljene oštećene, ali svejedno zadivljuju svojom ljepotom.

Zbog ratnih sukoba preporuka je da se ne putuje u ovaj deo svijeta, ali ako se već nađete na putu - svakako razmislite o tome da platite vojnicima da vas čuvaju dok vi razgledavate možda najljepše svjetske piramide.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

Egipatske piramide nijesu grobnice, jr su navodni faraoni koji su ih gradili svi od reda sahanjeni u Dolini Kraljeva. Ove zaista mogu biti grobnice.