13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Znate li kada vašem organizmu nedostaje cink?

Mozaik

Comments 0

Znate li kada vašem organizmu nedostaje cink?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Iako se tradicionalno Vitamin C smatra najvažnijim u borbi protiv prehlade i gripe, jednako važan je i cink.

On je jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom tijelu i ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti, pa se preporučuje kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba.

Stručnjaci ističu da je hrana bogata cinkom veoma važna za dobro zdravlje, jer čak i mali deficit može izazvati katastrofu, zbog čega je neophodno konstantno unošenje ovog minerala u organizam, pogotovo tokom zime, jer na sluzokoži grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru u tijelo.

Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetni mineral djeluje i kao antioksidans. Njegov nedostatak povezuje se s rakom jajnika, karcinoma dojke, pluća, crijeva, kože te leukemijom.

Zato je jako važno konzumirati hranu bogatu cinkom.

Sve vitamine i minerale treba prevashodno unositi kroz prirodne izvore, to jeste hranom, što važi i za ovaj mineral, koji se bolje apsorbira iz životinjskih namirnica: jaja, mesa (govedina, puretina), morskih plodova (školjke, rakovi, tunjevina).

Naravno, nikako nisu zanemarljivi ni biljni izvori cinka, kojih je zaista mnogo i višestruko su korisni za čovjekovo zdravlje: koštunjavo orašasto voće, bademi, grah, pšenične klice, integralne žitarice, sjemenke bundeve, špinat, pivski kvasac, boranija, grašak. Sve je to hrana bogata cinkom, magnezijem i selenom.

Gubitak čula ukusa i mirisa, problemi s kožom, anemija, smanjen apetit, bijele tačke na noktima, slab prijenos nervnih impulsa, mentalni poremećaji, osjetljivost na infekcije, usporeno zarastanje rana su posljedice nedostatka cinka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR