16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ako promrznete, ne tuširajte se vrelom vodom

Mozaik

Comments 0

Ako promrznete, ne tuširajte se vrelom vodom

  • Viber
Ako promrznete, postepeno se zagrijevajte, nemojte odmah ići pod mlaz vrele vode, savjetuju ljekari.

Treba piti mlake a ne vrele čajeve, da bi se organizam privikao i zagrijao. Takođe, ne treba trljati rukama prste na nogama jer ih možete povrijediti. Iako vam je hladno, nemojte da budete u direktnom kontaktu s grejnim tijelom.

Promjene nastaju najprije na prstima ruku i nogu, u predjelu pete, na nosu, bradi, ušnim školjkama. Promrzline najčešće nastaju pri temperaturi oko nule ili nižoj.

Povrijeđenog, prema mogućnostima, prenijeti u toplu prostoriju, skinuti vlažnu odjeću kao i sve što steže: čarape, čizme, cipele, rukavice, prsten. Mjehuri se ne smiju otvarati, samo se pokriju sterilnom gazom. Prsti na rukama i nogama drže se odvojeni umetnutom mekanom i suvom tkaninom. Ako je dostupna medicinska pomoć, bolje je na zahvaćena područja staviti suvu sterilnu gazu, smrznuti ekstremiteti moraju se imobilizovati, povrijeđenog transportovati u medicinsku ustanovu.

Ako medicinska pomoć nije dostupna, možete dati prvu pomoć zagrijavanjem smrzotine. Smrzotine se ne smiju naglo zagrejavati stavljanjem u toplu vodu ili pokrivati termoforima.

Da bi se spriječila pojava lokalnih mehanizama destrukcije, koji se maksimalno razvijaju za vrijeme naglog zagrijavanja, prije tretiranja lokalne povrede toplotom treba sprovesti zagrejavanje unutrašnjosti tijela (unošenje bolesnika u toplu prostoriju i davanje toplih napitaka). Posle podizanja temperature treba započeti zagrijavanje smrznutih delova tijela u vodi početne temperature 10 do 15 stepeni Celzijusa.

Temperatura vode postupno se povećava, svakih 5 minuta za 5 stepeni, do maksimalne temperature od 40 stepeni. Trljanje smrznutog dela tijela snegom ili rukama, ili izlaganje izvoru toplote je zabranjeno jer takav postupak redovno uzrokuje još veća oštećenja i stvara povoljne uslove za infekciju. Za vrijeme zagrijavanja dati ljekove protiv bolova, jer  je zagrijavanje smrzotine veoma bolno.

Pokušajte da dišete što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite, tijelo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko da udahnete i izdahnete. Pri tom brojte svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti. Nosite čizme sa gumenim đonovima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR