15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gastronomija postaje poput mode: Posljednji trendovi u ishrani

Mozaik

Comments 0

Gastronomija postaje poput mode: Posljednji trendovi u ishrani

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Svjetske zvijezde, način života, televizijske emisije ili pak drugi faktori utiču i na to da pojedina namirnica ili kuhinja budu popularni u određenom vremenu.

Maslinovo ulje, brusnica i asai bobice, sirova hrana....sve je to imalo svojih pet minuta slave prethodnih godina. 

Kako navode stručnjaci, 2017. donijeće pet novih gastronomskih trendova:

Mahunarke

Prema Ujedinjenim nacijama, i 2016. je bila godina mahunarki ali i ove godine će svi raditi na povećanju svijesti javnosti o nutritivnim prednostima mahunarki koje čine bitnu kariku u održivoj proizvodnji hrane, a ujedno predstavljaju nutritivno vrijedne namirnice.

Najpoznatije kulture poput graha, graška, sočiva, leblebije i soje vjekovima prehranjuju porodice niske kupovne moći.

Mahunarke imaju visok udio proteina, a i cijena mu je pristupačnija u odnosu na meso. Krasi ih uistinu fascinantan nutritivni sastav zbog čega imaju povoljan uticaj na ljudsko zdravlje.

Japanska kuhinja

Sushi, wok i ostale karakteristične delicije japanske kuhinje dobijaju sve više poklonika širom svijeta.

Dobro je znati i da takvu prehranu podupiru naučna istraživanja, a ove godine objavljena je studija u British Medical Journal koja je pokazala da Japanci koji se pridržavaju nacionalnih smjernica o tradicionalnoj japanskoj prehrani (s bogatstvom riže, povrća, ribe i soje) imaju 15% nižu stopu smrtnosti u odnosu na njihove sunarodnike koji se ne drže tih pravila.

Zdrave masti

Dragocjeno maslinovo ulje 2016. je godine dobilo još jednu potvrdu kroz veliko istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Barseloni – pokazalo se da osobe koje pretežno konzumiraju maslinovo ulje imaju poželjniju tjelesnu težinu.

Uz sve blagodeti koje nam maslinovo ulje pruža, pravo kvalitetno maslinovo ulje zasigurno ostaje na tronu i u 2017. godini. Uz to, i kokosovo, laneno, ulje konoplje...

Vitamin D

Veliki interes i svijest o značaju nedostatka vitamina D u populaciji jačaće i dalje u 2017. godini.

Crna Gora ima mnogo sunčanih dana godišnje, što je dobro za starije osobe, hronične bolesnike, osobe na terapiji kortikosteroidima i antiepilepticima, odojčad, trudnice i slično.

Smanjen unos soli i šećera

Dodati šećer smatra se jednim od važnijih problema moderne prehrane. Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da prehrana bogata jednostavnim šećerima negativno djeluje na zdravlje. Zbog toga se sve više osoba odlučuje na različite zaslađivače, poput stevije, a najnoviji trend je i šećer od breze koji prirodno sadrži ksilitol.

Osim šećera, u fokusu je i so te se nastoji smanjiti unos soli, jer je povećan unos odgovoran za veći rizik prijevremene smrti, najčešće zbog tihog ubice hipertenzije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR